img_rij_groot_history.jpg

Het ontstaan van een toonaangevend bedrijf

Roland DG werd op 1 mei 1981 opgericht in Osaka (Japan) als een dochteronderneming van Roland Corporation. Aanvankelijk fungeerde het bedrijf als fabrikant van digitale randapparatuur voor muziek. Een jaar na de oprichting bracht Roland DG Corporation haar eerste penplotter, de DXY-100, op de markt. Het tweede grote wapenfeit dateert van 1988, toen het bedrijf met haar eerste snijplotter op de markt kwam. Met deze PNC-1000 deed Roland DG Corporation haar definitieve intrede in de sign-markt.

Grote successen

Al snel boekte het bedrijf grote successen met haar unieke geïntegreerde print- en snijmachines. Deze gepatenteerde technologie zorgde voor een ware revolutie in de sign-wereld. Tot op vandaag is Roland DG markleider op vlak van gecombineerd printen en snijden.

In 2000 werd Roland DG Corporation een ISO-gecertificeerde en beursgenoteerde onderneming. En sinds 2002 maakt het bedrijf deel uit van de Tokio Stock Exchange first selection.

Drie jaar later bracht Roland DG haar ECO-SOL-inkt uit. Dit was de eerste milde solventinkt van de markt die zowel gebruiks- als milieuvriendelijk was. In datzelfde jaar introduceerde het bedrijf de VersaCAMM SP-300 geïntegreerde printer/snijplotter die de industriestandaardstandaard voor prijs en prestatie heeft gezet. Dit toestel en zijn opvolgers werden Roland DG's best verkochte producten.

Wereldprimeurs

In 2008 bracht Roland DG de eerste UV-printer/snijplotter ter wereld op de markt. De revolutionaire VersaUV LEC-300 wordt in uiteenlopende markten geprijsd omwille van zijn capaciteiten om reliëf en wit te printen op media die voordien niet of nauwelijks beprint konden worden.

In 2009 had Roland DG opnieuw een primeur. De firma lanceerde 's werelds eerste inkjetprinter/snijplotter met zilverkleurige metallic inkt. Naast deze metallic inkt gebruikt de 1.37m brede XC-540MT ook CMYK en wit. In 2010 bracht Roland DG nog een reeks toestellen op de markt die gebruikt kunnen worden met metallic en witte inkt, namelijk de VS-familie.

In 2011 volgde een nieuwe primeur. De firma bracht toen de eerste desktop-printer/snijplotter met metallic inkt ter wereld op de markt. De BN-20 is 52cm breed en past perfect in elke bureauomgeving. Daarnaast werd ook de LEF-12 gelanceerd. Dit is een desktop UV-printer die rechtstreeks print op voorwerpen tot 10cm hoogte.

Veelzijdige specialisatie

De eerste freesmachine werd in 1986 uitgebracht en een jaar later volgde het eerste graveertoestel. Na jarenlange ontwikkeling bracht Roland DG een freesmachine voor juweelontwerpers en goudsmeden uit. In 2010 volgde de eerste modelleermachine die is afgestemd op de specifieke noden en wensen van tandtechnische labo’s. Vandaag biedt Roland DG een reeks betaalbare, compacte en gebruiksvriendelijke toestellen aan voor de productie van tandprotheses (de DWX-reeks). In maart 2015 had Roland DG al 3000 van deze machines verkocht.