Roland TrueVIS VG2 doorstaat praktijktest met glans

HEADER Gielen Reclame have been extensively testing the new Roland TrueVIS VG2 printer-cutter

“Eindelijk ook écht oranje.” De Nederlandse sign specialist Gielen Reclame (Valkenswaard) is razend enthousiast over de geslaagde bèta-test van de nieuwe 8-kleuren TrueVIS VG2 printer/snijplotter van Roland DG. Zozeer zelfs, dat Chris Gielen onmiddellijk twee machines heeft gekocht: “De toevoeging van de nieuwe oranje inkt biedt ons nu mogelijkheden om bepaalde huisstijlkleuren nog beter te printen.”

Gielen Reclame is, samen met een signmaker in Denemarken en de marketingafdeling van Renault Formule 1, een van de drie Europese bedrijven die de nieuwe generatie TrueVIS van Roland DG aan een grondige praktijktest heeft onderworpen. Het Nederlandse bedrijf heeft veel ervaring met Roland toestellen – in de productiehal stonden al zes Roland-printers, en met de investering in twee TrueVIS VG2 toestellen zijn dat er nu acht – en vormde daarom de ideale plek om de grenzen van deze nieuwe printer op te zoeken.

Chris Gielen immediately purchased two Roland TrueVIS VG2 printers after successful beta test

Nieuwe generatie

De TrueVIS VG2 is de nieuwste generatie printer/snijplotter van Roland DG. “Bij de ontwikkeling ervan hebben we kunnen bouwen op ruim 30 jaar kennis en ervaring met 16 eerdere generaties van dergelijke machines in het voor ons belangrijke print & cut-marktsegment”, vertelt Karel Sannen, Marketing Manager van Roland DG. “We hebben meer dan 40 nieuwe en verbeterde functies en voorzieningen weten te realiseren – in de hardware, maar ook in de software en de inkt, waaronder de oranje inkt voor een nog groter kleurbereik. Samen zorgen ze voor sterk verbeterde prestaties. Ik ben ervan overtuigd dat hiermee de nieuwe standaard in grootformaat print-oplossingen wordt gezet. En daarom ben ik ook blij dat onze testgebruikers dat onderschrijven.”

Nog betere huisstijlkleuren

De in maart geïntroduceerde TrueVIS VG2 wordt in verschillende inkt-configuraties aangeboden: tweemaal CMYK en CMYKLcLmLk met oranje of wit op het achtste kleurkanaal. Chris Gielen, eigenaar van Gielen Reclame, koos nu voor oranje als achtste kleur, want hij beschikt al over witte inkt op een ander Roland-systeem: “We printen veel voor de motorsport en dan kun je op een ander soort folie, bijvoorbeeld metallic, met witte inkt mooie effecten krijgen. De oranje inkt biedt ons nu echter mogelijkheden om bepaalde huisstijlkleuren nog beter te printen. Ik kom uit de drukkerijwereld. Bij fullcolour vierkleurendruk hadden we altijd problemen als er oranje in een huisstijl zat; in opbouwkleuren werd dat bruin, welke Pantone-waaier je er ook naast legde. Of je moest met een extra PMS-kleur gaan werken. In vierkleuren inkjet speelt hetzelfde probleem, maar Roland heeft dit met de oranje TR2-inkt nu getackeld.”

Gielen Reclame achieve stunning results printing on mettalic foils for motor sport companies

Karel Sannen: “In de software zitten features, zoals een Orange Color System Library, die gebruikers helpen om snel en accuraat merkkleuren te reproduceren. Er is voor een specifieke kleur oranje inkt gekozen, die dicht aanleunt tegen Pantone 021; een frisse kleur, waarmee je ook fel groen en diep blauw kunt krijgen. Met de zogenoemde True Rich Color setting kun je echt exploderende kleuren printen zoals men normaal gewend is.”

Ongekende kleurkracht

Naast een ongekende kleurkracht, hebben de TrueVIS TR2-inkten een verbeterde krasvastheid, legt Sannen uit. “De afgelopen jaren hebben andere fabrikanten nieuwe technieken zoals latex en UV-inkten op de markt gebracht. Wij blijven er echter, net als veel professionals in onze industrie, van overtuigd dat flexibele materialen, zoals PVC, en onze TrueVIS inkten de perfecte combinatie vormen. De nieuwe TR2 inkten, inclusief oranje, zijn het breedst toepasbaar en zorgen voor het beste langblijvende resultaat: TR2 inkten behouden ook na drie jaar buitengebruik hun kleur. Op dat gebied doen wij geen toegevingen. Bij deze nieuwe TR2-inkten mag je al na zes uur je geprinte folie lamineren en vervolgens direct aanbrengen. Verder hebben we van Avery Dennison een ICS-garantie gekregen, en voor de kleurconfiguraties tweemaal CMYK en CMYKLcLmLk is ondertussen ook een MCS-certificaat door 3M afgegeven.”

Optimale productiviteit

Ook de hardware van de TrueVIS VG2 is op verschillende punten verbeterd. Sannen licht toe hoe dat de productiviteit ten goede komt: “De opstartprocedure van de machine zelf is verkort en de cleaning cyclus geminimaliseerd. Dat scheelt tijd en inkt.” Mocht er toch een nozzle uitvallen tijdens de productie, dan schakelt de Nozzle-Mask functie dat deel van de printkop uit: “Het printen kan dan alsnog op halve snelheid doorgaan tot de reparatie. Daarmee voorkomen we stilstand en dus verlies aan productiviteit.”

The Roland TrueVIS VG2 is ideal for vehicle graphics

Verder is de TrueVis VG2 uitgerust met de nieuwste automatische pinch roller technologie, waarbij de middelste pinchrollers worden gelift als het snijden van een job begint: “Bij een print en cut opdracht hoef je dus niet meer te wachten tot de inkt helemaal droog is.” Ook de oprolunit voor de printmedia is verbeterd, zodat het geprinte substraat nog rechter en stabieler wordt opgerold.

De verbeteringen zijn ook Gielen opgevallen, zoals de nieuwe functie ‘Multiple Crop Marks’: “De snijplotter op de TrueVIS VG2 is ongelofelijk nauwkeurig. Standaard brengen we rond de te snijden logo’s altijd wat overlap aan, om eventuele onnauwkeurigheden op te vangen zodat we geen witte randjes krijgen. Maar bij deze printer is dat eigenlijk niet nodig. In principe zouden we zonder overlap kunnen snijden, zo precies is deze machine.” Sannen legt uit hoe de VG2 dat bereikt: “Naast de optie om vier registerpunten per printopdracht te zetten, heb je de mogelijkheid om op lijnniveau crop marks te definiëren. Er is zelfs een derde optie om registertekens per te snijden object te printen. Hiermee kan de machine vaker kalibreren, waardoor een ongekende nauwkeurigheid qua contoursnijden wordt bereikt.”

Twee machines

Chris Gielen noemt nog een interessant voordeel van de nieuwe Roland-machine: “Wij printen altijd in de high quality modus. Zo zijn we ook door de crisis gekomen. Geen andere, goedkopere materialen of inkten gebruiken, maar vasthouden aan kwaliteit. Aandacht besteden aan je klant, levert meer op dan bezuinigen op materialen. Op aanraden van Roland zijn we met de VG2 echter ook in de standaard modus van 900x600 dpi gaan printen. Wij zijn positief verrast over de zichtbare printkwaliteit. Natuurlijk heb je kritische kleuren waarvoor dit niet geldt, maar in 90 procent van de gevallen kun je op de VG2 met de standaard instellingen perfect werk leveren.” Overtuigd door de prestaties van de TrueVIS VG2, heeft Gielen na de testperiode direct twee exemplaren van de nieuwe machine gekocht.

Bekijk Gielen Reclame’s video over hun ervaring met de VG2 en ontdek meer over hun onderneming op www.gielenreclame.nl.

Wees de beste. Kies voor de nieuwe TrueVIS VG2. Kun je niet langer wachten? Bekijk Roland's awardwinnende printer/cutter serie in detail op www.rolanddg.be/nl/producten/printers/truevis-vg2-printer-snijplotter.

Naast andere gloednieuwe en bijzonder populaire systemen van Roland zijn de TrueVIS VG2-640 en TrueVIS VG2-540 te bewonderen op de stand van Roland DG (Hal A5 Stand H10) tijdens FESPA. Meer informatie over FESPA 2019 kunt u vinden op www.fespa.com/en/events/2019/fespa-global-print-expo-2019. TrueVIS VG2 workshops vinden dagelijks plaats op de stand van Roland DG, om 11, 12, 14 en 15 uur in de TrueVIS VG2 Discovery Zone. Meer informatie over de TrueVIS VG2 workshops is beschikbaar op de stand van Roland (Hal A5 Stand H10) tijdens de vakbeurs.