STEM-leerlingen van HT²O werken met professioneel materiaal dankzij samenwerking met firma Roland DG

De nieuwe STEM-school HT²O aan de Kempenlaan te Turnhout investeert fors in professioneel en hoogtechnologisch materiaal. Dankzij een samenwerking met de firma Roland DG beschikt de school nu over een professionele printer/snijplotter, CNC-freesmachine en graveermachine met laserpointer technologie.

STEM-leerkracht Aaron Simsek ziet er veel didactische mogelijkheden in, ook voor de leerlingen van de eerste graad: “Met de monoFab SRM-20 is het bv. de bedoeling dat leerlingen op termijn eigen onderdelen gaan uitfrezen die ze gebruiken om een eigen project te ontwikkelen. 3D-printers kennen we allemaal, maar de monoFab SRM-20 werkt als CNC-freesmachine. Hiermee kan men andere en verschillende materialen bewerken. Wij willen onze leerlingen stimuleren om zelf te onderzoeken welke toestellen en materialen geschikt zijn voor bepaalde realisaties.

De monoFab SRM-20 biedt een mooie kans om de leerlingen hiervan te laten proeven. Een eerste belangrijke ervaring dus, vooral als je bedenkt dat computergestuurde machines in onze maatschappij niet meer weg te denken zijn.

Eerst moeten de leerlingen programmeren en tekenen in een CAD-programma alvorens ze de realisatie kunnen uitvoeren. De leerlingen doorlopen als het ware een technisch proces. Op deze manier bereiden we de leerlingen van de eerste graad voor om een goed onderbouwde basis te hebben naar de hogere jaren en het hoger onderwijs toe.

De printer/snijplotter BN-20 gebruiken we in het eerste jaar om stickers te ontwerpen. In het tweede jaar kunnen we andere materialen bedrukken (en uitsnijden), zodat we textieltransfers kunnen maken en zo de leerlingen hun eigen T-shirts/zakdoeken/petten kunnen laten bedrukken/ontwikkelen.”

Met beide toestellen kunnen we ook extra inzetten op de nieuwe STEM-doelstellingen: leerlingen leren zo meer en meer zelf te ontwerpen. Daarnaast  werken we hiermee ook intens aan de nodige ICT-vaardigheden: het ontwerpen op de computer, het programmeren van toestellen met ICT-toepassingen....

“In de tweede en derde graad zullen we ze o.a. inschakelen voor het printen en het frezen van PCB’s” zegt Ingrid Brosens, leerkracht elektronica. “Een PCB is een printplaat, een drager van elektronische componenten. De componenten zijn verbonden door koperen sporen, deze worden veelal aangebracht d.m.v. etstechnieken. De chemische etsproducten hebben echter een grote impact op het milieu. Dit kunnen we gelukkig vermijden door gebruik te maken van een graveermachine van de nieuwe generatie, met name de DGSHAPE DE-3.  De leerlingen kunnen hierdoor hun  PCB-ontwerp op een veilige en milieuvriendelijke manier graveren in het labo.

Op donderdag 5 maart willen we deze nieuwe toestellen officieel in gebruik nemen.

Onze STEM-leerkrachten zullen dan samen met de leerlingen een demonstratie geven van hun eerste uitdagingen en realisaties.

Hartelijk welkom voor sfeerbeelden.

Donderdag 5 maart 2020, 10.30 uur

HTCT-campus, Kempenlaan 36, 2300 Turnhout.