De nieuwe DGSHAPE tandheelkundige freesmachines voldoen aan de toenemende vraag naar laboratoriumvriendelijke automatisering en management tools

DGSHAPE Corporation, een volledige dochteronderneming van Roland DG Corporation en een toonaangevende leverancier van tandtechnische freesoplossingen, heeft de lancering aangekondigd van twee nieuwe 5-assige tandheelkundige freesmachines: de DWX-52DCi met automatische disk wisselaar en nieuwe DWINDEX-software om het rendement op investering en productiviteit in één oogopslag waar te nemen, en de DWX-52D, het opvolgmodel van de DWX-51D.

Sinds de lancering in 2010 heeft de DWX-serie van tandheelkundige freesmachines een sterke reputatie in de branche opgebouwd en heeft het industrieprijzen in de wacht gesleept voor haar compacte desktopformaat, gebruiksvriendelijkheid, robuuste betrouwbaarheid en haar open architectuur die heeft bijgedragen tot de wijdverspreide digitalisering van tandheelkundige laboratoria wereldwijd. De DWX-52DCi en DWX-52D voegen interessante nieuwe functies en mogelijkheden toe om de digitale tandheelkundige workflow verder te automatiseren en optimaliseren.

De DWX-52DCi beschikt over een automatische disk wisselaar (Automatic Disc Changer - ADC),  waarmee tot zes disks van verschillende materialen kunnen worden geladen. Hierdoor kunnen materialen tijdens het frezen automatisch worden gewisseld en de productiviteit van het lab maximaliseren. Daarnaast ondersteunt de DWX-52DCi de nieuwe DWINDEX-managementsoftware voor het bewaken van de belangrijkste productiviteitsindexen zoals werkingstijd, verbruikte materialen en geleverde produktie. Volgens Kohei Tanabe, president van DGSHAPE Corporation, heeft het bedrijf DWINDEX ontwikkeld om de informatieverzameling en besluitvorming voor drukke labmanagers te vereenvoudigen. “Nu kunt u in één oogopslag zien wanneer u materiaal moet bestellen of gereedschap moet vervangen en u kunt uw rendement op investering bepalen. Deze functies zullen ook sleutelelementen worden wanneer digitale tandheelkunde het tijdperk van IoT en AI ingaat."

De DWX-52D is uitgerust met een nieuw klemsysteem voor een snelle en veilige wissel van verschillende materialen en een maximaal schijfgebruik, waardoor de werking van het lab eenvoudiger en efficiënter dan ooit wordt. Beide freesmachines beschikken over geavanceerde dentale technologieën zoals een automatische gereedschapswisselaar (Automatic Tool Changer-ATC) die automatisch gereedschappen vervangt om efficiënt een breed scala aan materialen zoals zirkonium, was, PMMA, composiethars, PEEK, gips, CoCr sintermetaal en vezelversterkte hars te frezen. Typische toepassingen omvatten kronen, copings, bruggen, inlays en onlays, facings, steunframes, implantaten, kronen met schroeven, prothesen, modellen, boorsjablonen en beetmallen.

De ATC heeft plaats voor 15 gereedschappen voor ononderbroken frezen gedurende de nacht en een extra houder voor een schoonmaakgereedschap dat voor een proper eindresultaat zorgt. Voortbouwend op de reputatie van DGSHAPE op vlak van hoogwaardig machines omvatten beide freesmachines een stevig frame met asbesturing door middel van een kogelomloopspil, automatische kalibratie van alle vijf assen en een ionisator voor het verminderen van statische elektriciteit bij het frezen van PMMA. De luchtdruk wordt volautomatisch aangepast op basis van het soort materiaal dat wordt gefreesd voor een continue, betrouwbare productie.

Andere geavanceerde functies omvatten een virtueel bedieningspaneel (VPanel) waarmee gebruikers vanaf één computer snel de instellingen van 1 tot 4 machines kunnen configureren voor de productie van grote volumes. Om de downtime te minimaliseren, bewaakt het VPanel de operationele status en verstuurt het e-mailmeldingen aan het einde van een freessessie of als de tussenkomst van de operator is vereist.

De DWX-52DCi en DWX-52D zijn de nieuwste producten in een lange reeks van DGSHAPE-producten die ontworpen werden om aan de eisen van onze klanten te voldoen voor gebruiksvriendelijke plug en play-machines die al een paar minuten nadat ze uit de doos worden gehaald, kunnen worden gebruikt.” Dankzij de open architectuur kunnen tandheelkundige technici ze gebruiken met de CAD/CAM-software waarmee ze al vertrouwd zijn. Dit levert een kortere leertijd op en creëert de optimale werksituatie voor de productieomgeving.

DGSHAPE Corporation werd in april 2017 afgesplitst van Roland DG Corporation. “De missie van DGSHAPE” zei Tanabe, “ is om de digitale 3D-fabricagetechnologieën en expertise te benutten die Roland DG gedurende meer dan dertig jaar ontwikkeld heeft, in combinatie met haar eigen digitale celproductiesysteem en haar wereldwijde systeem van klantenservice en ondersteuning, om geavanceerde digitale oplossingen te bieden die de toekomst vormgeven.”

DGSHAPE is de nieuwe naam voor Roland Easy Shape.