Roland DG kondigt de transfer aan van haar groeiende 3D-afdeling

DGSHAPE zal zich richten op tandheelkundige, medische en digitale 3D-fabricageactiviteiten

Roland DG, een wereldwijd toonaangevende fabrikant van grootformaat inkjetprinters en 3D-productietoestellen, heeft vandaag haar beslissing aangekondigd om haar 3D-afdeling, die de ontwikkeling en verkoop van 3D-freesmachines, 3D-printers, graveermachines en metaalprinters omvat, naar de nieuw opgerichte dochteronderneming DGSHAPE Corporation over te brengen, die op 3 april 2017 in werking zal treden.

Achtergrond

Sinds de introductie van 's werelds eerste 3D-freesmachine in desktopformaat in 1986 heeft Roland DG een scala aan innovatieve digitale technologieën ontwikkeld met als doel mensen te helpen om “hun creatieve ideeën om te zetten in realiteit”. Roland DG’s 3D-producten worden wereldwijd geprezen vanwege hun compacte formaat, hun gebruiksvriendelijkheid en hun betaalbaarheid en worden gebruikt voor een brede waaier aan toepassingen, die variëren van het ontwerp van prototypes, de opleiding van studenten productontwerp, de productie van maatwerkartikelen en eenmalige geschenken, tot artikelen en creaties van individuele hobbyisten.

In 2010 heeft Roland DG haar 3D-freestechnologie ingezet voor de lancering van de DWX-serie van freesmachines voor tandheelkundigen, die gebruikt worden voor de vervaardiging van tandprotheses zoals kronen, copings en bruggen. De DWX-serie kon al snel op veel bijval rekenen bij tandheelkundige laboratoria over de hele wereld wegens hun precisie, gebruiksvriendelijkheid, robuuste betrouwbaarheid en open systeem. Vandaag is de DWX-serie een belangrijke groeimotor geworden voor de 3D-activiteiten van Roland DG, goed voor 60% van de omzet in dat segment.

Roland DG is alom bekend om haar marktleiderschap in grootformaat inkjetprinters en toen ze geconfronteerd werd met ingrijpende veranderingen in haar 3D-productportfolio besloot ze dat de beste manier om de zichtbaarheid van haar groeiende 3D-activiteiten te vergroten een spin-off als zelfstandige onderneming zou zijn. DGSHAPE zal nog verder waarde bieden in de dentale markt door marketingkanalen te ontwikkelen met toegewijde sales en marketingteams, door voor technische innovatie van digitale fabricagetools te zorgen, en door oplossingen te ontwikkelen op basis van het open systeemconcept *.

Naast de tandheelkundige sector zal DGSHAPE ook mogelijkheden verkennen in de medische sector met de traceerbaarheid van medische instrumenten en een ondersteuningsplan voor het onderhoud. DGSHAPE wil in de toekomst verdere mogelijkheden in gezondheidszorg onderzoeken door de vaardigheden en knowhow die ze heeft opgebouwd in de tandheelkundige en medische sectoren te integreren. DGSHAPE zal ook innovatieve 3D-producten en oplossingen blijven aanbieden voor de sectoren van prototyping, onderwijs, personalisatie, fabricage en hobby, en de bestaande activiteiten voor digitale 3D-fabricagetools verder ontwikkelen zodat het een strategisch platform kan worden voor het genereren van nieuwe producten en activiteiten. Voorlopig zal de verkoop, service en ondersteuning voor DGSHAPE door Roland DG uitgevoerd worden.

* Sommige fabrikanten in de dentale markt leveren gesloten systemen als ondersteuning voor de vervaardiging van tandprothesen, met samengestelde systemen bestaande uit dentale scanners, CAD/CAM software, freesmachines en eigen materialen. Roland DG gebruikt het "open systeemconcept" waarbij gebruikers tandheelkundige freesmachines van Roland DG kunnen combineren met populaire scanners en CAD/CAM-software, en het beste tandheelkundige prothetische materiaal voor hun patiënten kunnen kiezen in plaats van aan één fabrikant gebonden te zijn.

Missie en visie voor DGSHAPE Corporation

Volgens Kohei Tanabe, Executive Officer en General Manager van DGSHAPE Market Development Department voor Roland DG die in maart 2017 Representative Director, President en CEO van DGSHAPE zal zijn, is het de missie van DGSHAPE Corporation om de digitale 3D-fabricagetechnologieën en expertise te benutten. Deze expertise heeft Roland DG gedurende meer dan dertig jaar ontwikkeld, in combinatie met haar eigen digitale celproductiesysteem*1 en haar wereldwijde systeem van klantenservice en ondersteuning*2 om geavanceerde digitale productie- en fabricageoplossingen te leveren. “DGSHAPE wil meer toegevoegde waarde leveren voor het nieuwe tijdperk van digitale fabricage, niet alleen door de ontwikkeling van innovatieve hardware en software ", zei Tanabe, "maar ook door te zorgen voor efficiëntere productieworkflows, een betere service en ondersteuning, waaronder consulting, en een open innovatieomgeving die kunnen leiden tot een bloeiend bedrijf dat gebruikmaakt van nieuwe generatie technologieën zoals Cloud, IoT, AI en robotica."

*1 Een bedrijfseigen cel-gebaseerd productiesysteem dat door Roland DG ontworpen werd, gebruikt digitale technologieën om het menselijk geheugen en concentratievermogen aan te vullen voor maximale kwaliteit en productiviteit. Elke werknemer consulteert een grafische 3D-handleiding op een beeldscherm, ontvangt de benodigde onderdelen van een automatisch roterend rek en assembleert een volledig product van begin tot einde met behulp van de aangeduide elektronische instrumenten. Elektronische opvolgingsprocedures zorgen ervoor dat de correcte onderdelen en instrumenten tijdens elke fase gebruikt worden, en op het einde van elke taak wordt de productiekwaliteit gecontroleerd om de kwaliteit van het werk te garanderen. Loggegevens van elke cel worden op een centrale server opgeslagen, zodat de werkvloermanager de vooruitgang van het werk in één oogopslag kan bekijken en gegevens kan analyseren om niet alleen de workflow van individuele cellen te verbeteren maar ook om de productiviteit van de hele fabriek te optimaliseren Dit beproefde productiesysteem zal naar verwachting de productie- en fabricageworkflows in een breed scala van sectoren vergemakkelijken.

*2 Roland DG beschikt over verkoopkantoren over de hele wereld en heeft ook een uitgebreid systeem van klantenservice en ondersteuning opgebouwd met Roland DG Creative Centers, Roland DG Academy en Roland DG Care zodat het kan bijdragen aan de bedrijfsontwikkeling van haar klanten. Creative Centers tonen op een creatieve manier toepassingsvoorbeelden om klanten te inspireren en geven hen de kans om het volledige potentieel van Roland DG producten te ervaren. Klanten worden gestimuleerd om ideeën uit te wisselen en te overleggen met vertegenwoordigers van de onderneming om oplossingen te vinden zodat ze hun ideeën kunnen omzetten in realiteit en hun activiteiten kunnen groeien. Roland Academy biedt wereldwijd aan klanten seminars en workshops aan en is erop gericht om hen te helpen de apparatuur en software optimaal te gebruiken en de vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor hun bedrijf. Roland Care biedt uitgebreide klantenservice en ondersteuning aan, waaronder onderhoud en probleemoplossing om ervoor te zorgen dat er geen obstakels zijn die het werk in de weg kunnen staan. Nieuwe opties voor het niveau van service en ondersteuning door Roland DG, waaronder consulting, kunnen ook de strategische bedrijfswaarde verhogen.

Bedrijfssectoren voor DGSHAPE Corporation

Hieronder volgt een overzicht van elke bedrijfssector.

Tandheelkundige sector

Door digitale oplossingen voor tandtechnici aan te bieden, helpt Roland DG tandheelkundige laboratoria om de voordelen van digitalisering ten volle te benutten, zoals een constante, kwaliteitsvolle en snellere on demand-productie. Op het gebied van dentale prothesen zorgt de vooruitgang in technologie en materialen zoals zirkonium, composiethars en glaskeramiek ervoor dat steeds meer tandheelkundige laboratoria en klinieken kiezen voor digitale systemen met CAD/CAM-software en freesmachines die de traditionele technieken vervangen. Roland DG was ervan overtuigd dat haar ervaring met 3D-frezen kon bijdragen aan de verbetering van de productiviteit en winstgevendheid van tandheelkundige laboratoria en heeft daarom de DWX-serie freesmachines gelanceerd. Met de DWX-serie kreeg Roland DG snel vaste voet op de markt. Naast hun betaalbaarheid worden de toestellen alom geprezen voor hun desktopformaat, gebruiksvriendelijkheid en open systeem die in combinatie met populaire CAD/CAM-software, scanners en materialen kunnen worden gebruikt.

DGSHAPE blijft verder digitale systemen leveren die een brede waaier aan tandheelkundige protheses kunnen produceren met uiteenlopende materialen, terwijl de efficiëntie van de workflow van tandtechnici wordt verbeterd. DGSHAPE is ook van plan om haar toepassingsgebied uit te breiden door oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden die geoptimaliseerd zijn voor tandheelkundige klinieken.

Medische sector

Roland DG heeft haar inspanningen toegespitst op de medische sector om oplossingen te leveren die voldoen aan de regelgeving voor Unique Device Identification (UDI), die stelt dat medische hulpmiddelen en instrumenten gemarkeerde identificatiekenmerken moeten hebben. In de afgelopen jaren werd steeds meer gewerkt aan de veiligheid van medische instrumenten en de beheerprocedures om zo het risico op infectie in ziekenhuizen te verminderen en de veiligheid van de patiënten verzekeren. Regelgevende instanties over de hele wereld zijn op zoek naar een uitgebreid beheerssysteem voor instrumenten en apparaten die in medische centra worden gebruikt.

Roland DG zag hierin een kans om haar printtechnologie die inktpunten hamert - een technologie die ze sinds de vroege jaren 2000 ontwikkeld heeft - toe te passen om gemarkeerde identificatiekenmerken te produceren voor medische hulpmiddelen en instrumenten. Vooruitlopend op deze behoefte lanceerde het bedrijf het MPX-90M markeertoestel voor medische instrumenten in 2012, gevolgd door de MPX-95 met een Direct Part Marking (DPM) kit in 2016. Met deze toestellen kunnen medische centra, fabrikanten en leveranciers van medische instrumenten wereldwijd een 2D-symbool op elk instrument drukken als een permanente oplossing voor het bijhouden van de beschikbare voorraad, de locatie en het gebruik in het verleden.

Roland DG voorzag ook in bewezen digitale systemen, die in Roland DG-fabrieken al gebruikt worden voor medische centra om het niveau van kwaliteit en efficiëntie met betrekking tot onderhoudstaken voor en na het gebruik te verhogen. Het reinigen, desinfecteren en opnieuw monteren van medische instrumentenkits bestaat uit ingewikkelde procedures voor uiteenlopende chirurgische instrumenten die sterk afhankelijk zijn van de ervaring van de medewerker. Vandaag werkt Roland DG samen met de Hamamatsu University School of Medicine om een proof of concept voor computergestuurde traceerbaarheid van medische instrumenten en een ondersteuningsplan voor het onderhoud te ontwikkelen en te leveren. DGSHAPE hoopt om binnen het jaar een alomvattende oplossing voor middelgrote tot grote klinieken en ziekenhuizen in Japan en in het buitenland te kunnen aanbieden.

Sector van digital 3D-fabricage

Dertig jaar na de lancering van Roland DG’s eerste 3D-freesmachines voor persoonlijk gebruik kan het concept van desktopfabricage nog steeds op een groeiende belangstelling rekenen. De groei van het internet en de sociale media, de beschikbaarheid van slimme apparaten en 3D-printers voor persoonlijk gebruik, en de toename van openbare workshops, zoals FabLabs en fabrikantenstudio's hebben de horizon van digitale creatie uitgebreid voor een groot aantal hobbyisten, ondernemers en “makers" wereldwijd. Nu de fabricage niet langer beperkt is tot productonderzoek, ontwerp-ingenieurs en specialisten in productiebedrijven, vindt er een culturele revolutie plaats die nieuwe, innovatieve toepassingen kan creëren op basis van de collectieve kennis en ideeën van een groot aantal mensen over de hele wereld.

Aangezien er nu wereldwijd aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt in verscheidene digitale fabricagesectoren, zal DGSHAPE haar onderzoek en ontwikkeling richten op het aanbieden van nog meer innovatie en waarde voor de fabricage van klanten. DGSHAPE zal haar positie in kernmarkten behouden maar zich tegelijkertijd focussen op nieuwe generatie technologieën zoals IoT, AI en robotica om oplossingen te ontwikkelen die passen bij een nieuw tijdperk van creativiteit en fabricage. Net zoals Roland DG in het verleden nieuwe bedrijfsgroei van haar digitale 3D-fabricagetechnologieën heeft geïdentificeerd en gerealiseerd, zal DGSHAPE er ook naar streven om nieuwe zakelijke kansen te identificeren voor toekomstige groei.