Roland DG kondigt veranderingen aan de top aan

hidenori_fujioka-2.jpgRoland DG Corporation heeft aangekondigd dat Masahiro Tomioka, die sinds lange tijd op post is als Representative Director, Chairman en President, zijn functie van President zal doorgeven aan Hidenori Fujioka, Director en Executive Vice President van het bedrijf. Tomioka blijft Representative Director en Chairman van het bedrijf.

De verandering moet nog worden goedgekeurd door de gewone algemene aandeelhoudersvergadering voor de 35e bedrijfsperiode en tijdens de daaropvolgende vergadering van de raad van bestuur, die allebei plaatsvinden op 24 maart 2016.

Tijdens zijn dertig jaar als President heeft Tomioka de transformatie van Roland DG geleid van een fabrikant van penplotters tot een fabrikant van inkjetprinters, snijplotters en 3D-toestellen. In die periode hielp hij Roland DG uitbouwen tot een erg winstgevend bedrijf dat wereldwijd de toon zet qua verkoopcijfers. Om de groei van de verkoop in de toekomst te garanderen, breidde hij de toepassingsmogelijkheden van de inkjet- en 3D-technologieën van het bedrijf onlangs ook uit tot on-demand digitaal printen en de gezondheidszorg. Hij was ook de drijvende kracht achter het vernieuwende GlobalOne-plan van het bedrijf. Daarbij werd R&D samen met de afdelingen verkoop en marketing ondergebracht in één groep. Zo kan het bedrijf zijn talent overal ter wereld inzetten en sneller reageren op wijzigingen op de markt.

masahiro_tomioka-2.jpg

De aankondiging komt op een moment dat Roland DG halverwege de bedrijfsperiode een nieuw businessplan voor 2016-2020 toepast en een nieuwe organisatiestructuur op poten zet die de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsactiviteiten moet vergemakkelijken. “Als we vooruitkijken naar de volgende dertig jaar, dan is een belangrijke rol weggelegd voor het GlobalOne-platform. We willen het inzetten om duurzame groei te stimuleren en meerdere bedrijfspijlers op te bouwen waarmee we aan de behoeften van de komende tijden kunnen voldoen”, aldus Tomioka. “Fujioka is erg sterk vertrouwd met de toonaangevende technologieën in onze branche en heeft al bewezen dat hij topoplossingen kan bedenken en toepassen voor een brede waaier van markten. Dankzij die kwaliteiten zal het bedrijf zijn businessmodel snel kunnen bijsturen en nog sneller kunnen groeien, daarvan ben ik overtuigd.”

Sinds hij bij Roland DG aan de slag ging, heeft Fujioka al veel lof geoogst voor de manier waarop hij de technologieën van het bedrijf inzake inkt, inkjetprintkoppen, 3D en uv heeft versterkt en gediversifieerd. Zo stelde hij het bedrijf in staat om snel een waaier van nieuwe producten en oplossingen met een toegevoegde waarde te ontwikkelen.

“Roland DG maakt een boeiende tijd door en ik ben vereerd om dat als President te mogen meemaken”, zo zegt Fujioka. “Roland DG biedt een verfijnde productlijn aan die het resultaat is van een begeesterde bedrijfscultuur en een familiale ingesteldheid. Ik wil die cultuur en geest behouden, maar ben ook van plan om van het bedrijf een nog meer vooruitstrevende en vernieuwende organisatie te maken. Een organisatie die kan blijven groeien op de lange termijn”, voegde Fujioka eraan toe. “Het is mijn doel om onze activiteiten onder te brengen in een nieuw model dat past bij het digitale tijdperk. Dat model zal als basis dienen voor de volgende grote stap in onze groei. Hierbij willen we ons GlobalOne-bedrijfsplatform optimaal benutten. Samen gaan we onze medewerkers over de hele wereld helpen om zich maximaal te ontplooien. Zo kunnen we nieuwe markten aanboren met producten en diensten die de verwachtingen van onze klanten overtreffen.”

Fujioka maakte in 2014 de overstap van RISO KAGAKU CORPORATION, een producent van kopieer- en printapparaten. Als Director leidde hij bij dat bedrijf de ontwikkeling van de snelste kleuren-inkjet-vellenprinters ter wereld in goede banen. Onder zijn hoede zagen ook tal van geavanceerde technologische functies op maat van bedrijven het levenslicht. Daarvoor werkte hij 25 jaar voor Seiko Instruments Inc. (SII), waaronder zes jaar als President van de dochtermaatschappij SII Data Service Corp. Daar had hij de leiding over de integratie van winstgevende servicecomponenten in het kernaanbod, zoals het aanbieden van ondersteunende diensten voor terminals om betaaltransacties te verwerken. Als President van SII Printek Inc., een andere dochtermaatschappij van SII en een producent van inkjetprintkoppen, slaagde hij erin om het bedrijf binnen het eerste jaar winstgevend te maken. Hij werkte ook vier jaar als Vice President voor productmanagement bij Seiko Instruments USA, een verkoopfiliaal van SII, en ook als Vice President voor productontwikkeling bij Seiko Instruments Development, het Amerikaanse filiaal voor softwareontwikkeling van SII.