Roland DG lanceert METAZA MPX-95 Direct Part Marking (DPM)-oplossing voor de traceerbaarheid van medische instrumenten

Roland DG Corporation, een toonaangevende producent van digitale productietoestellen zoals 3D-freesmachines, 3D-printers en graveermachines, kondigde vandaag de lancering aan van de METAZA MPX-95 DPM-oplossing voor het aanbrengen van identificatiecodes om medische instrumenten betaalbaar te kunnen traceren.

De MPX-95 DPM-oplossing graveert een permanente inscriptie in medische instrumenten, zoals scalpels en tangen. Met zijn graveerpen met diamantkop en krachtige hamerende impact kan de MPX-95-oplossing razendsnel en haarscherp markeringen aanbrengen op een uitgebreid gamma aan materialen, zoals rvs, titanium, ijzer, platina en zachtere substraten, zoals goud, zilver, brons, koper, nikkel en aluminium. Door individuele medische instrumenten te markeren met een serienummer, 2D-symbool of ander kenteken kunnen ze gemakkelijk worden beheerd, bijvoorbeeld de beschikbaarheid ervan in de stock, locatie, gebruiksgeschiedenis en onderhoudsgegevens.

Roland DG launches METAZA MPX-95 Direct Part Marking Solution for medical instrument traceability.

“Wereldwijd zoeken regelgevende instanties een uitgebreid beheersysteem voor instrumenten die worden gebruikt in medische faciliteiten om het risico op infectie te verminderen en de veiligheid van de patiënten te waarborgen. In de Verenigde Staten is er de FDA Unique Device Identification (UDI)-regelgeving, die stelt dat alle medische apparaten een uniek identificatiekenmerk moeten hebben. Het systeem werd gefaseerd ingevoerd vanaf september 2014 en zal waarschijnlijk in de komende jaren ook in de EU en Aziatische landen verplicht worden,” aldus Yoshihiro Yazawa, Roland DG DPM Manager, Easy Shape Business Development HQ.

De MPX-95 DPM-oplossing genereert snel 2D Data Matrix-codes conform de GS1*1-normen en brengt deze aan op het oppervlak van medische instrumenten, tot een vierkante millimeter klein, door met een diamantkop de markering permanent in het oppervlak te hameren. Zo is de inscriptie bestand tegen slijtage en ontstaat er geen risico op corrosie.

De verwijderbare voetplaat en werktafel maken het mogelijk om allerlei types en formaten medische instrumenten te graveren met een identificatiecode. De MPX-95 wordt standaard geleverd met een laserpointer die de te merken zone nauwkeurig aanduidt, zodat zelfs gezondheidsmedewerkers zonder ervaring met digitale technologie de artikelen snel en accuraat van een inscriptie kunnen voorzien zonder een speciale opleiding te hebben genoten.

De DPM-oplossing bestaat uit software die unieke identificatiecodes genereert voor elk instrument, een vaste bankschroef, een glijdende bankschroef en klempinnen om instrumenten op hun plaats te houden tijdens het graveren. De bankschroeven regelen de positie van het voorwerp zeer nauwkeurig door het op één lijn te brengen met de laserpointer nadat het is vastgeklemd.

Ontdek MPX-95 DPM

* De GS1 Data Matrix is een norm voor 2D-symbolen, vastgelegd door het GS1 internationale orgaan voor streepjescodes, symbolen en elektronische gegevensoverdracht. Het vormt een standaardmethode om symbolen op instrumenten weer te geven voor fabrikanten van elektronica en medische faciliteiten over de hele wereld. In 26 bytes kan informatie worden opgeslagen over de voorwerpcode, gebruikslimieten, lotnummer, serienummer en meer. Deze informatie kan met een speciale scanner worden gelezen