Roland DG lanceert nieuwe tandheelkundige 3D-printer en geautomatiseerde tandheelkundige freesmachine voor een efficiëntere workflow binnen het lab

Roland DG Corporation, een toonaangevende leverancier van freesmachines wereldwijd, heeft vandaag de lancering van haar eerste tandheelkundige 3D-printer, de DWP-80S, aangekondigd om de productie van tandprothesen te ondersteunen. Tegelijkertijd wordt ook de DWX-52DC gelanceerd. Deze machine is de nieuwste toevoeging aan de populaire DWX-series van tandheelkundige freesmachines en beschikt over verschillende nieuwe geautomatiseerde functies voor een onbemande productie van tandheelkundige precisie-restauraties. Met deze aankondiging biedt Roland DG de tandheelkundige sector nu zowel additieve (3D-printing) als subtractieve (frezen) productieprocessen aan om de workflow van tandtechnici te verbeteren.

Om kortere productietijden en lagere kosten met behoud van kwaliteit en consistentie van tandheelkundige restauraties te verwezenlijken, maakt een toenemend aantal tandtechnische laboratoria gebruik van digitale systemen, bestaande uit CAD/CAM-software, digitale scanners en freesmachines om conventionele gietmethoden vervangen. Sinds de lancering in 2010 geniet Roland DG's DWX-serie van tandheelkundige freesmachines erkenning in de branche voor haar desktopformaat, gebruiksvriendelijkheid, robuuste betrouwbaarheid en open architectuur, die heeft bijgedragen tot de wijdverspreide digitalisering van tandheelkundige restauraties, zoals kronen en bruggen. De DWX-52DC beschikt over interessante nieuwe functies die het vroegere arbeidsintensieve proces verder automatiseren en uitbreiden.

Dankzij een nieuw ontwikkelde Automatic Disc Changer (ADC), die tot zes schijven kan bewaren, is de DWX-52DC perfect uitgerust om een scala aan tandheelkundige precisie-restauraties in één keer uit te voeren voor een grotere laboratoriumproductiviteit. Met de meegeleverde adapter voor pin-typemateriaal kunnen zeven pin-typeblokken achter elkaar worden opgesteld en gefreesd. Dankzij de uitgebreide productiecapaciteit van de DWX-52DC kunnen diverse tandheelkundige restauraties zoals copings, kronen, volledige bruggen, steunframes, boorsjablonen en modellen worden geproduceerd. De 15-stations automatische gereedschapswisselaar (ATC) vervangt zonder onderbreking automatisch freesboren voor het efficiënt frezen van een breed scala van materialen zoals zirkonium, was, PMMA, composiethars, PEEK, gips, CoCr sintermetaal en vezelversterkte hars.

De DWX-52DC kan simultaan met 5 assen werken voor complexe restauraties met ondersnijdingen. In plaats van aan één fabrikant gebonden te zijn, kunnen gebruikers dankzij de open architectuur de machine in hun bestaande workflow integreren met populaire scanners, software en de nieuwste materialen. Een luchtdruksysteem past automatisch de hoeveelheid lucht aan voor het soort materiaal dat wordt gefreesd en zorgt zo een continue, betrouwbare productie. Met het virtuele bedieningspaneel (VPanel) kunnen gebruikers vanaf één computer snel de instellingen van 1 tot 4 machines configureren voor de productie van grote volumes.

Roland lanceert vandaag ook de DWP-80S, haar eerste tandheelkundige 3D-printer, voor de productie van tandprothesen. Volgens Kohei Tanabe, Roland DG’s algemeen directeur van medische marktontwikkeling, worden tandprothesen nog grotendeels handmatig vervaardigd en is een hoog kwalificatieniveau vereist. “Tandtechnische laboratoria zijn op zoek naar een efficiëntere, flexibelere digitale oplossing om de productie van tandprothesetoepassingen te versnellen en zo tegemoet te komen aan de toenemende vraag van patiënten en klinieken,” stelde hij.  Om aan deze eisen te voldoen, heeft Roland DG de DWP-80S 3D-printer ontwikkeld om het productieproces van tandprothesen te stroomlijnen.

De DWP-80S gebruikt een bedrijfseigen projectorlens om harsmaterialen met UV-LED-licht uit te harden. Gecombineerd met de DWP-80S biedt de nieuwe Quick Denta software een opmerkelijk eenvoudige oplossing voor het 3D-printen van individuele schaaltjes, basisplaten en frames. Met behulp van de makkelijk te volgen workflow-wizard met vooraf geconfigureerde parameters kunnen toepassingen die voor tandprothesen nodig zijn, worden afgedrukt in drie eenvoudige stappen, zodat tijdrovende leer- of bewerkingstijd wordt uitgespaard. De DWP-80S analyseert de vereiste precisie en pasvorm voor het ideale aantal steunpunten en de indeling ervan terwijl het ook rekening houdt met de krimpeigenschappen van het materiaal. Het 80 mm2 werkgebied is ideaal voor het gelijktijdig printen van meerdere units*.

“De DWP-80S 3D-printer verruimt de digitale tandheelkunde met geavanceerde 3D-printtechnologie, terwijl de DWX-52DC freesmachine de productieautomatisering van tandheelkundige restauraties naar een hoger niveau tilt,” zei Tanabe. “Samen delen de machines de gemeenschappelijke missie van DGSHAPE, ons nieuw 3D-bedrijfsmerk, om het leven te verbeteren door middel van innovatie met digitale technologieën die ideeën tot leven te brengen, bedrijfsprocessen transformeren en een betere toekomst vormgeven. Wij zijn ervan overtuigd dat onze producten in combinatie met onze uitgebreide klantenondersteuning fabricageprocessen in de tandheelkundige markt verder ingrijpend zullen veranderen", voegde hij eraan toe," terwijl ook een comfortabelere werkomgeving wordt gecreëerd. "

Roland zal beide toestellen op de International Dental Show (IDS) in Keulen, Duitsland, tentoonstellen. Bezoekers aan de Roland stand (Hal 3.1, stand L030/M029) zullen de machines van dichtbij kunnen bekijken, ze in werking zien en zelf de interessante commerciële en klinische voordelen van de DWX-52DC en de DWP-80S voor hun laboratoria kunnen ontdekken. Roland zullen ook de volledige end-to-end digitale workflow demonstreren, inclusief scanners, CAD/CAM, een assortiment van Roland natte en droge freesmachines, en afwerkingsapparatuur. Voor bezoekers die meer te weten willen komen over de nieuwste business trends, organiseert Roland meer dan 20 gratis seminars in de Seminar Zone van haar stand. Deze sessies worden gehouden door internationaal gerenommeerde sprekers en deskundigen op het gebied van digitale CAD/CAM en zullen u waardevolle inzichten geven om uw bedrijf te laten groeien. Ga naar www.RolandIDS2017.com om een seminarplaats te reserveren en voor het laatste nieuws over Roland op IDS.

* Approximatief aantal gelijktijdig gedrukte elementen: tot 3 individuele schaaltjes, tot 4 basisplaten en tot 4 frames (aantallen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van elementen).