Roland DG lanceert nieuwe Texart XT-640-printer voor fashion en sportkledij

Roland DG Corporation, wereldleider in de productie van grootformaat inkjetprinters en printers/snijplotters, kondigde vandaag de lancering aan van zijn nieuwe Texart XT-640 Printer.

De XT-640 is een sublimatieprinter*1 die specifiek is ontworpen om kleurrijke fashion en sportkledij te vervaardigen. De XT-640 is voorzien van twee printkoppen voor supersnelle prestaties, met een werkbare printsnelheid van 41 m2/u. De structuur van de rail en het frame is versterkt om zelfs de kleinste details te kunnen printen, dankzij een uiterst nauwkeurige plaatsing van de inktdruppels. Het nieuwe, handigere mediadoorvoersysteem vooraan en achteraan de printer zorgt voor een gelijkmatige spanning en voorkomt dat het materiaal scheeftrekt.

xt-640_news.jpg

De Texart inkt is geoptimaliseerd voor textielprint en levert felle, levendige kleuren en diepe, rijke zwarttinten. De oranje en violetinkten verbreden het kleurenspectrum en zorgen voor uitzonderlijke rode, oranje, diepblauwe en paarse tinten. Licht cyaan en licht magenta staan dan weer garant voor subtiele schakeringen, prachtige huidtonen en indrukwekkende details.

De ErgoSoft Roland Edition RIP-software, die ErgoSoft (de grootste leverancier van RIP’s in de textielprintsector) speciaal voor Roland DG heeft ontwikkeld, is ook verkrijgbaar met de XT-640.

Volgens Yuko Maeda, hoofd van de afdeling Marktontwikkeling digitaal printen bij Roland DG, komt de XT-640 met zijn uitstekende prestaties en printkwaliteit tegemoet aan de behoeften van professionele fabrikanten van fashion en sportkledij. “In oktober 2014 lanceerde Roland DG de RT-640 als eerste product in het Texart-gamma”, vertelt ze. “Met de RT-640 hadden we een brede waaier van toepassingen op het gebied van textieldecoratie voor ogen. Denk maar aan sportkledij, fashion, ‘soft signage’ - zoals polyester banners en vlaggen - gordijnen en andere interieurartikelen, promotiemateriaal en gepersonaliseerde geschenken. Sinds de lancering van de RT-640 hebben we gemerkt dat er vraag is naar de productie van fashion en sportkledij in grotere volumes. We hebben de XT-640 dan ook ontwikkeld als antwoord op deze vraag.”

Over het marktpotentieel wil Maeda het volgende kwijt: “In de modesector gaan trends steeds minder lang mee, zoals ook blijkt uit ‘fast fashion’ en de vraag naar gepersonaliseerde artikelen die individuele voorkeuren en levenswijzen weerspiegelen. Binnen die trends is er steeds meer vraag naar digitale printers die snel een eenmalige, kleinschalige partij kunnen leveren. Ook op het gebied van sportkledij hebben bijzonder functionele polyestermaterialen, die bijvoorbeeld zweet absorberen, snel drogen of droog aanvoelen, aan populariteit gewonnen. Daardoor komt de nadruk steeds meer te liggen op sublimatie-transferprinters die gelijktijdig designs en logo’s kunnen printen zonder storende naden die ontstaan wanneer de stof na het printen aan elkaar genaaid moeten worden.”

Roland DG behaalde voor de XT-640 de OEKO-TEX® Standard 100, productklasse I-certificering*2. Die garandeert dat textielartikelen die met de XT-640 bedrukt worden met Texart-inkt, veilig zijn voor gebruik. “We willen bedrijven in de printsector niet alleen een hoge productiviteit en uitstekende printkwaliteit leveren. We willen ook een echte meerwaarde betekenen, bijvoorbeeld wat de veiligheids- en milieuaspecten betreft”, vertelt Maeda.

Een van de vele functies die bijdragen tot de productiviteit en het gebruiksgemak van de XT-640, is het inktsysteem van Roland met inktzakken van één liter. Zo kunt u langer printen zonder de printer te moeten stilleggen. In vierkleurenmodus wordt er twee liter per kleur geladen. Het door Roland zelf ontwikkelde systeem schakelt automatisch over op een nieuwe inktzak zodra de eerste leeg is. Met Roland Printer Assist kunt u bovendien van overal in het gebouw de printstatus controleren via een iPad-app, zodat de printer zonder toezicht kan blijven printen.

 

Eerste demonstratie op Viscom Düsseldorf (4-6 november)

 

*1 Sublimatietransfer is een printmethode waarbij designs, foto’s en andere afbeeldingen in spiegelbeeld op transferpapier worden geprint met sublimatie-inkt. Vervolgens worden ze met hitte overgebracht op polyester en andere textielsoorten.

*2 Een internationaal onderzoeks- en certificeringssysteem dat nagaat of textielproducten geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Productklasse I geeft aan dat textielproducten veilig zijn voor baby’s en peuters tot 36 maanden, die een gevoelige huid hebben. Producten die in deze klasse vallen, moeten aan de striktste normen voldoen.