Roland DG lanceert 's werelds kleinste freesmachine voor tandtechnici

Roland DG breidt zijn assortiment van freesmachines voor tandtechnici uit met de DWX-4. Dit is een betaalbare en uiterst compacte machine die zeer nauwkeurige freesprestaties levert.

"De tandheelkunde is de voorbije tijd radicaal veranderd door de opkomst van geavanceerde scanners, CAD/CAM-software en CNC-freesmachines. Samen automatiseren en vergemakkelijken deze technologieën de productie van op maat gemaakte tandprotheses", aldus Takuro Hosome, medical business sales manager bij Roland DG. "In eerste instantie gebruikten vooral grote tandlaboratoria deze systemen, want zij beschikten over de expertise en de ruimte om ze te bedienen. De DWX-4 maakt deze technologie ook beschikbaar voor kleine en middelgrote laboratoria. Dit toestel biedt een betaalbaar, gebruiksvriendelijk productieplatform met dezelfde nauwkeurige freestechnologie als de conventionele modellen, maar is maar de helft zo groot."

De DWX-4 is ontworpen zodat zelfs mensen die voor de eerste keer een digitale freesmachine gebruiken, vlot nauwkeurige protheses kunnen maken. Het werkproces is heel eenvoudig. Na de installatie van het materiaal en het freesgereedschap in de machine gaan de laboratoriumtechnici aan de slag met het virtuele bedieningspaneel (VPanel). Met deze intuïtieve software configureren ze de instellingen van het toestel heel eenvoudig. Dan stuurt het VPanel de CAM-gegevens automatisch naar de DWX-4 en start de productie van de prothese.

Naast de vier assen (drie XYZ-assen en een roterende as) beschikt de DWX-4 over een automatische gereedschapswisselaar (automatic tool changer of ATC). Die wisselt het freesgereedschap zonder het productieproces te onderbreken. Het toestel kan protheses zoals kronen en bruggen maken in courante materialen als zirkonium, PMMA en was.

De DWX-4 beschikt over verschillende functies die een vlot gebruik garanderen. Denk maar aan een statuslampje dat de vorderingen van elke job weergeeft. Of aan het systeem dat de levensduur van het gereedschap controleert en de gebruiker automatisch waarschuwt wanneer een stuk aan vervanging toe is. Een luchtblazer*1 voorkomt dat stof zich opstapelt in de freesmachine. De negatieve-iongenerator*2 elimineert dan weer de opstapeling van stof tijdens het frezen van PMMA en garandeert zo een schoon freesgebied. Bovendien stuurt de DWX-4 gebruikers een e-mail bij storingen of wanneer een job klaar is.

*1 Voor de luchtblaasfunctie van de DWX-4 is een externe luchtcompressor nodig.
*2 Een negatieve-iongenerator neutraliseert de statische elektriciteit die ontstaat tijdens het frezen van PMMA.

Kenmerken van de DWX-4

 • Freesmachine voor tandheelkundigen met vier assen om vlot en nauwkeurig kronen en bruggen te maken
 • Compact formaat (340 x 365 x 405 mm), ideaal voor kleine laboratoria
 • Geschikt voor standaardmaterialen, zoals zirkonium, PMMA en was 
 • Gebruiksvriendelijk dankzij het eenvoudige bedieningspaneel 
 • Virtueel bedieningspaneel (VPanel) beheert de diagnostische, kalibrerings- en freesprocessen vanaf de computer
 • De automatische gereedschapswisselaar (ATC) kan twee gereedschappen tegelijk aan, voor nauwkeurig frezen van begin tot eind 
 • LED-lampje geeft de vorderingen van elke job weer 
 • Ingebouwde luchtblazer houdt de freeszone schoon
 • Negatieve-iongenerator voorkomt een opstapeling van stof tijdens het frezen van PMMA 
 • Dankzij de open architectuur is de DWX-4 compatibel met de nieuwste materialen en CAD/CAM-software
 • Tot vier freesmachines van Roland kunnen worden bediend vanaf één pc