Roland DG lanceert zijn eerste 3D-printer en een nieuwe freesmachine

Roland DG introduceert zijn monoFab-reeks. Deze omvat Roland DG’s eerste 3D-printer en een gloednieuwe freesmachine. Beide desktopapparaten vullen elkaar zeer goed aan en zijn ontwikkeld om snel prototypes te maken.

"De monoFab Desktop Fabrication-oplossingen zijn het resultaat van meer dan 25 jaar ervaring in 3D-frezen en zijn de eerste stap van het bedrijf in 3D-printen", zei Akio Kawai, General Manager van de afdeling 3D Market Development van Roland DG. "Door de voordelen van beide apparaten te combineren, kunnen gebruikers steeds de beste methode voor elke stap van hun workflow kiezen. Omdat er geen beperkingen zijn qua productiemethode, kunnen gebruikers hun ideeën volledig ontplooien en nieuwe innovaties verwezenlijken. We hopen dat de monoFab-reeks een inspiratie zal zijn voor al wie de toekomst wil bepalen en al zijn creatieve vaardigheden wil verkennen."

img_rij_monofab_2.jpg

Betrouwbare 3D-printer met UV-LED-projectiesysteem

De ARM-10 3D-printer is het ideale apparaat om snel een ontwerp te controleren of om een complexe vorm te creëren. De ARM-10 werkt volgens het stereo-lithografieproces met een UV-LED-projectiesysteem. Het bouwt modellen door lagen hars (uit een vat met vloeibare hars) uit te harden.

Met de ARM-10 is het mogelijk om gelijktijdig meerdere voorwerpen binnen de beschikbare werkzone te maken. Dit verkort de modelleertijd in vergelijking met methoden waarbij lasers specifieke zones belichten. Het imageCure-hars van Roland wordt halftransparant bij uitharding en nabewerkingen zoals het verwijderen van steunbruggen* en polijsten zijn heel eenvoudig.

Freesmachine op basis van meer dan 25 jaar ervaring

De nieuwe SRM-20 desktop-freesmachine werd ontwikkeld op basis van meer dan 25 jaar ervaring in de productie van 3D-toestellen. De machine bevat diverse innovatieve SRP-functies (subtractive rapid prototyping) om aan de hedendaagse behoeften te voldoen. De machine bevat een nieuwe spindel, spanhuls en sturing. Hij biedt een maximale snelheid en precisie in desktopformaat. De kracht van de SRM-20 ligt in zijn voortreffelijke nauwkeurigheid en gladde afwerking van oppervlakken.

De SRM-20 kan diverse merkonafhankelijke materialen frezen die doorgaans worden gebruikt voor het maken van prototypes, inclusief acryl, ABS, hout en modelleerwas. Zodoende is het mogelijk om het aanvoelen en gewicht van materialen te controleren die vergelijkbaar zijn met of identiek zijn aan de materialen die in de productie gebruikt zullen worden. Een doorzichtige veiligheidskap zorgt er tot slot voor dat er tijdens het frezen geen stof kan ontsnappen en de werkomgeving schoon blijft.

*Deze tijdelijke onderdelen bieden steun om vervormingen of druppels te vermijden tijdens het printen en worden na voltooiing verwijderd.

 

 

 

De geschiedenis van de 3D business van Roland DG

Sinds de ontwikkeling van de eerste 3D-desktop-freesmachine in 1986 stelde Roland DG zich tot doel om digitale machines te ontwikkelen die creatieve ideeën omvormen in realiteit. De 3D-apparaten van Roland zijn zo compact dat ze op ieder bureau passen. Ze worden gebruikt door productiebedrijven voor het ontwerpen en maken van prototypes; door scholen voor de opleiding van de ontwerpers en ingenieurs van morgen; en zelfs door hobbyisten. De afgelopen jaren werden ook toestellen ontwikkeld voor gebruik bij het ontwerp van juwelen en voor de productie van tandprothesen.

Ontwikkeling en productconcept

3D-printers kregen in de afgelopen jaren wereldwijd heel wat aandacht. Ze werden in productiemiddens aanvankelijk beschouwd als een 'geheim wapen', maar nu vergroten overheden en bedrijven hun investeringen in het onderzoek naar 3D-printers om de productie nieuw leven in te blazen en producten een meerwaarde te geven. Er wordt in opleiding geïnvesteerd om het creatieve vermogen van studenten aan te wakkeren en nieuwe innovaties te ontwikkelen.

De maatschappij blijft veranderen door de inburgering van het internet dat het delen van bestanden en kennis vereenvoudigt, de lancering van 3D-printers voor privégebruik, de stijging van de online diensten voor 3D-printing en FabLabs die als gepersonaliseerde workshops dienen. Mensen hebben gemakkelijk toegang tot internetgemeenschappen, waar ze informatie, kennis en ervaringen kunnen delen en een schat aan nieuwe, creatieve ideeën kunnen vinden.

In deze wereld geeft Roland DG een nieuwe definitie aan het begrip 'desktopvervaardiging'. Het is de bedoeling dat iedereen de wildste ideeën kan creëren en testen, snel unieke concepten kan ontwikkelen en producten kan vervaardigen. We proberen deze omgeving te creëren door een aantal subtractieve en additieve productiemachines te leveren die de nieuwste generatie digitale vervaardigingsmiddelen belichamen.

Het idee achter "monoFab"

De naam monoFab komt van het Japanse concept 'Monozukuri'. 'Mono' wordt algemeen beschouwd als fysieke voorwerpen en zaken, maar houdt historisch ook de betekenis van dromen, verbeelding en ideeën in, terwijl 'zukuri' staat voor produceren, vervaardigen of creëren. We gebruikten de term 'Fab' omdat we een reeks nieuwe tools willen leveren die gebaseerd zijn op ons oude concept van desktopvervaardiging (fabrication). In zijn geheel staat 'monoFab' voor het fysiek creëren van wat u in gedachten hebt. Dat sluit volledig aan op de visie van het bedrijf: van uw verbeelding werkelijkheid maken.