Roland DG neemt als Gold Sponsor deel aan FAB10, de tiende Internationale Fab Lab Conferentie

De Roland DG Corporation heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf als Gold Sponsor zal deelnemen aan de tiende Internationale Fab Lab Conferentie: FAB10. Dit evenement vindt van 2 t/m 7 juli 2014 plaats in Barcelona.

FAB10 wordt georganiseerd door Fab Lab Barcelona. Het thema van deze tiende editie is ‘From Fab Labs to Fab Cities’: digitale fabricatie en de gevolgen daarvan voor stedelijke omgevingen. Naast dagelijkse vergaderingen, workshops, en een fab festival en symposium zullen de organisatoren een ‘Fab House’ bouwen. Roland DG stelt zijn producten ter beschikking voor verschillende workshops en zal zijn nieuwste additieve systemen en SRP-technologie (Subtractive Rapid Prototyping) voorstellen op zijn stand.

“Roland sponsort met trots dit internationale evenement van Fab Lab”, aldus Masahiro Tomioka, voorzitter en CEO van de Roland DG Corporation. “We hebben dezelfde ambitie: de mogelijkheden van digitale fabricatie uitbreiden, zodat mensen overal ter wereld hun verbeelding en creativiteit de vrije loop kunnen laten en innovatieve ideeën voor de toekomst kunnen uitwerken. We kijken enorm uit naar de resultaten van al die ideeën. Bovendien zijn we erg benieuwd naar welke oplossingen we samen kunnen bedenken om ons dagelijkse leven, onze steden en het milieu te verbeteren en om onze wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden.”

Het concept van Fab Lab

neil_gershenfeld.jpgEen Fab Lab (afkorting van het Engelse Fabrication Laboratory) is een open workshop waar de deelnemers niet alleen kennismaken met digitale fabricagetechnieken, maar ook met analoge hulpmiddelen waarmee ze ‘zowat alles’ kunnen maken. Het concept werd bedacht door prof. dr. Neil Gershenfeld, hoofd van het Center for Bits and Atoms (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Momenteel bestaan er meer dan 250 Fab Labs in 50 landen. Met de drie concepten MAKE, LEARN en SHARE (maken, leren en delen) ondersteunen ze persoonlijke fabricatie en bieden ze mensen zo ongekende mogelijkheden om hun eigen producten te ontwerpen en te produceren. Elk Fab Lab maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Fab Labs die vrij informatie kunnen uitwisselen, kunnen brainstormen en samen problemen kunnen oplossen en projecten kunnen uitwerken. De Fab Lab Conferentie vindt jaarlijks in een andere stad plaats en vormt een forum waar Fab Lab managers, kernleden en professionals uit het wereldwijde Fab Lab-netwerk en daarbuiten elkaar kunnen ontmoeten.

Fab Lab Barcelona

tomas_diaz.jpgFab Lab Barcelona werd meer dan tien jaar geleden opgericht door de in Venezuela geboren Tomas Diez, een permanent faculteitslid aan het IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia). In 2010 stelde Fab Lab Barcelona het Solar Fab House voor aan de wereld: een huis dat twee keer zoveel energie kan produceren als het nodig heeft. In 2013 startte het team met de ontwikkeling van de Smart Citizen Kit. Met deze sensor kunnen inwoners zelf de temperatuur, de luchtvochtigheid, het geluidsniveau, de hoeveelheid licht en de luchtkwaliteit in de stad meten en die gegevens vervolgens uploaden naar een onlineserver. Dit baanbrekende concept groeide uit tot het eerste beheersysteem voor de hele stad Barcelona dat de inwoners zelf in handen hebben. Momenteel loopt een project om meer burgers warm te maken voor de Smart Citizen Kit. Het doel is om nog meer gegevens over het leven in de stad te verzamelen, analyseren en beheren. Dit concept kan vervolgens dienen als rolmodel van de duurzame ‘slimme stad’ voor de rest van de wereld. In de toekomst wordt het project uitgebreid naar kleding, voeding, wonen en vrije tijd. De ambitieuze doelstelling? Een onafhankelijke stad waar de inwoners alles wat ze nodig hebben zelf kunnen voorzien.

Fab Labs in Japan

hiroya_tanaka.jpgFAB9, dat ook werd gesponsord door Roland DG, vond plaats in het Japanse Yokohama in augustus 2013. Hiroya Tanaka, een medeoprichter van Fab Lab Japan en een professor aan de faculteit voor milieu- en informatiestudies van Keio University, is een groot voorstander van digitale fabricatie. Hij vindt dat het nieuwe creatieve ideeën kan opwekken bij individuen en een groot effect kan hebben op de industrie, het onderwijs, het dagelijkse leven en de kunst. Na afloop van FAB9 zagen overal in Japan nieuwe Fab Labs het levenslicht. Het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken en Communicatie richtte een commissie voor de ontwikkeling van een fabricatiemaatschappij op, geleid door Tanaka. Deze commissie moest het toekomstige belang van een gebruikersgemeenschap van sociale fabricatie onderzoeken. Daarnaast lanceerde Tanaka een project om het potentieel van Yokohama als Fab City en als een cultuurcentrum voor creatieve mensen te onderzoeken. Daarvoor werkte hij nauw samen met collega’s, overheden, bedrijven en burgers.

Ga voor meer informatie over FAB10 naar: https://www.fab10.org/en