Roland DG onthult nieuwe keramische 3D-printtechnologie op Formnext

Roland DG Corporation, een toonaangevende internationale fabrikant van grootformaatinkjetprinters en desktopapparaten, heeft vandaag aangekondigd dat het alle mogelijkheden van zijn nieuwe keramische 3D-printtechnologie met aluminiumoxidepoeder zal tonen op Formnext. Die vakbeurs vindt van 15 tot 18 november plaats in het Duitse Frankfurt.

Op de beurs krijgt het grote publiek voor het eerst de keramische 3D-printer van Roland DG en enkele stalen van toepassingen te zien. Dankzij nieuwe spuittechnologieën is het mogelijk om complexe keramische voorwerpen te maken door bindmateriaal in aluminiumoxidepoeder te spuiten.

De meeste 3D-printers van vandaag gebruiken goedkope FDM-technologie (fused deposition modeling) en kunnen alleen prototypes uit resins (hars) maken. 3D-printers die een ruimere waaier van materialen aankunnen, zitten meestal in een hogere prijsklasse en hebben een groter formaat. Roland DG wil nagaan of het kleine tot middelgrote 3D-printers kan aanbieden die compatibel zijn met meerdere materialen, zodat voortaan ook kleine en middelgrote ondernemingen 3D-printtechnologie kunnen inzetten voor de snelle fabricatie van producten.

Volgens Michel Van Vliet, General Manager van de Industrial Business Development Unit bij Roland DG, staat de nieuwe technologie garant voor fijne details. Bovendien is ze precies genoeg voor meer dan decoratieve toepassingen alleen. Zo is deze technologie geschikt om industriële onderdelen te maken, zoals keramische filterelementen, kleppen of elementen voor warmte-isolering. Nog een voordeel van de nieuwe technologie: het gaat veel sneller om keramische voorwerpen te produceren.

“Door deze nieuwe toevoeging aan onze kerntechnologie voor te stellen voor we het product zelf commercialiseren, stroomlijnen we het R&D-proces”, aldus Van Vliet. “Zo kan onze onderneming producten op de markt brengen die precies afgestemd zijn op de behoeften van onze klanten. We spelen in op de vraag op de markt en leveren complete oplossingen. En dat is sinds jaar en dag een strategisch doel van onze onderneming. Voortaan tillen we het productontwikkelingsproces naar een hoger niveau door te luisteren naar de opmerkingen van het grote publiek en onze klanten zo de kans te geven om ons volgende product mee vorm te geven.”

Formnext 2016 vindt plaats in de Messe Frankfurt. U vindt Roland DG op stand C68 in hal 3.1.