Roland DG sponsort FAB9, de 9e editie van de International Fab Lab Conference

Roland DG Corporation, een gekende fabrikant van grootformaat inktjetprinters, maakte vandaag bekend dat ze FAB9 zal sponsoren als Vision Sharing Partner en Platinum Sponsor. Dit evenement vindt van 21 tot 27 augustus 2013 plaats in Yokohama.

Een Fab Lab (Fabrication Laboratory) is een open workshop waar de deelnemers niet alleen kennismaken met digitale fabricagetechnieken, maar ook met analoge hulpmiddelen waarmee u "zowat alles" kunt maken. Het concept werd bedacht door prof. dr. Neil Gershenfeld, het hoofd van het Center for Bits and Atoms (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het Fab Lab-concept werd snel populair en Fab Labs zijn intussen al op de meest uiteenlopende plekken opgedoken - van het stadscentrum van Boston tot het Indiase platteland en van Zuid-Afrika tot het noorden van Noorwegen. Er bestaan tegenwoordig meer dan 200 Fab Labs in 50 landen over de hele wereld.

FAB9 is het negende jaarlijkse Fab Lab-forum. Fab Lab-managers, kernleden, Fab-onderzoekers en professionals uit het wereldwijde Fab Lab-netwerk en daarbuiten kunnen er elkaar ontmoeten. Het drukke weekprogramma bestaat uit dialoogsessies en praktijkgerichte workshops. Bovendien organiseert het Global Fab Lab Network een symposium van één dag rond het thema ‘PERSONAL FABRICATION as the dawn of New Renaissance'. FAB9 wordt dit jaar georganiseerd door The Social Fabrication Laboratory aan de Keio University SFC in Japan, in samenwerking met het CBA aan het MIT, het Yokohama Creative Center (YCC) en het Global Fab Lab Network (waarvan het Fab Lab Japan Network deel uitmaakt). Er worden meer dan 200 Fab Lab-vertegenwoordigers van over de hele wereld verwacht.

 

Roland DG: ervaring zat met digitale 3D-apparaten

Roland DG ontwikkelt intussen al meer dan een kwarteeuw digitale 3D-apparaten in het kader van zijn visie ‘Transforming Your Imagination into Reality'. Het aanbod bestaat uit 3D-freesmachines, 3D-laserscanners en graveermachines op basis van de technologie om posities op de XYZ-assen in te stellen. Deze functie vervangt de manuele bewegingen van ervaren vakmensen en introduceert op die manier de voordelen van de digitalisering in hun atelier. Deze 3D-producten hebben stuk voor stuk de volgende kenmerken met elkaar gemeen: compacte afmetingen, een groot gebruiksgemak en scherpe prijzen. Roland DG promoot al sinds 1986 het concept van ‘desktop fabrication': gebruikers kunnen ideeën op een eenvoudige manier in echte voorwerpen omzetten door de producten van Roland DG op een computer aan te sluiten. Ze hebben daarvoor zelfs geen gespecialiseerde kennis van digitaal frezen nodig.

"Roland DG en Fab Lab delen dezelfde filosofie van vakmanschap", vertelde Masahiro Tomioka, de President van Roland DG, naar aanleiding van het nieuws. "Onze ‘desktop fabrication' en het concept van persoonlijke fabricage van Fab Lab passen bij elkaar. Allebei willen ze mensen via digitale technologie volop hun eigen creativiteit laten benutten en tegelijk de mogelijkheden voor vakmensen uitbreiden."

Sinds de introductie van Fab Lab in 2002 werden de kleine Modela MDX-20 freesmachines en de CAMM-1 GX-24 vinylsnijplotters van Roland DG opgesteld in Fab Labs over de hele wereld. Daar worden ze als aanbevolen machines geprofileerd en gebruikt. Roland DG zal op FAB9 een speciale stand inrichten waar bezoekers de oplossingen van het merk voor vakmensen (inclusief de digitale toestellen) kunnen bekijken. Roland DG zal in de toekomst de activiteiten van Fab Lab bovendien blijven ondersteunen en digitale hulpmiddelen blijven ontwikkelen die vakmensen meer digitale mogelijkheden bieden.

Bekijk onze video hier.
Meer informatie over FAB9 vindt u op www.fab9jp.com