Roland DG toont 3D-printen, frezen, graveren en kleur printen op EuroMold

Op EuroMold in Frankfurt pakt Roland DG uit met zijn eerste 3D-printer en een gloednieuwe desktop freesmachine. Deze monoFab-toestellen werden ontwikkeld om op een snelle en goedkope manier prototypes te maken. Daarnaast kunnen bezoekers op stand E49 in hal 11 terecht voor demonstraties van allerhande freesmachines, graveertoestellen en kleurenprinters.

3D-printen en frezen

Het speerpunt van Roland DG op EuroMold (25-28 november, Frankfurt) is de monoFab-reeks. Dit is een reeks 3D-toestellen die zowel volgens de subtractieve als additieve techniek werken. Met de nieuwe SRM-20 worden voorwerpen gecreëerd door materiaal weg te nemen (subtractief) en met de ARM-10 door materiaal toe te voegen (additief). Dankzij de keuze uit deze twee werkwijzen kan Roland DG dus steeds de beste oplossing aanbieden voor de toepassing van de klant.

img_rij_monofab_2.jpg

De ARM-10 is Rolands eerste 3D-printer ooit. Het is het ideale toestel om een prototype te maken om een design of een complexe vorm uit te testen. De printer is uitgerust met een UV-LED-lamp als projectiesysteem en gebruikt een vloeibare hars (Roland imageCure resin) om de vormen laag per laag op te bouwen. De hars wordt semitransparant als deze uithardt en nabewerking (wegwerken van steunbruggetjes en polijsten) is zeer eenvoudig.

De SRM-20 is het nieuwste freestoestel van Roland DG. Dit werd ontwikkeld op basis meer dan 25 jaar ervaring in de productie van 3D-toestellen. De sterktes van de SRM-20 zijn voornamelijk de uitstekende nauwkeurigheid en de gladde afwerking van de oppervlakken.

De SRM-20 freest allerhande materialen die veel gebruikt worden voor o.a. prototyping. Voorbeelden van compatibele materialen zijn acryl, ABS, hout en was. Het is het perfecte toestel om zeer nauwkeurige en perfect afgewerkte functionele prototypes te maken van relatief eenvoudige vormen. Ook de SRM-20 blinkt uit in stabiliteit en gebruiksgemak, waardoor het de perfecte investering is voor zowel professionals als hobbyisten.

Naast de monoFab-reeks demonstreert Roland DG ook de MDX-540 en MDX-40A. De MDX-540 produceert snel en nauwkeurig prototypes en industriële modellen. Het freestoestel heeft een werkoppervlak van 500 (X) x 400 (Y) x 155mm (Z) en kan uitgerust worden met een automatische gereedschapswisselaar, een roterende as en een T-sleuventafel. De MDX-540A is geschikt om kunststoffen en lichte metalen zoals aluminium en messing te verwerken.

De MDX-40A is een compact freestoestel met een werkoppervlak van 305 (X) x 305 (Y) x 105mm (Z). De CNC-machine is geschikt voor allerhande kunststoffen zoals hars (modelleerwas, piepschuim), chemisch en natuurlijk hout, gips en acryl. Het toestel wordt gedemonstreerd met een vierde, roterende as. Dankzij die as worden modellen automatisch geroteerd en langs meerdere zijden bewerkt.

Verder toont Roland DG een compact freestoestel dat speciaal ontwikkeld werd voor tandtechnische labo’s. Deze DWX-4 freest kronen en bruggen in zirkonium, PMMA, was en composiethars.

Graveren en inkjetprinten

Ook graveren en inkjetprinten krijgen een plaats op de Roland-stand. Zo wordt onder meer de VersaUV LEF-20 getoond. Dit is een LED-UV-printer die rechtstreeks op voorwerpen tot 10 cm hoog print. Het toestel print bijvoorbeeld rechtstreeks op prototypes, industriële onderdelen en zelfs consumentenelektronica. Bovendien beschikt de LEF-20 over een unieke inktconfiguratie met witte en transparante inkt, waarmee prachtige effecten worden gecreëerd.

U bent van harte welkom op stand E49 in hal 11 voor een productdemonstratie.