Roland DG toont fotografen de mogelijkheden van grootformaat- en metaalprinten

Roland DG toont de bezoekers van de Photokina-beurs in Keulen hoe ze bijkomende inkomsten kunnen creëren met grootformaatprinten. Daarvoor demonstreert de firma haar nieuwste innovaties: metallic en reliëf printen. Ook toont Roland DG op haar stand in hal 6.1 een toestel dat foto's print op metaal door kleine puntjes te slaan. Hierbij wordt geen materiaal verwijderd, wat een groot voordeel is wanneer wordt gewerkt met kostbare materialen zoals goud en zilver.

Roland DG toont op de beurs drie nieuwe toestellen die zowel printen als snijden. Deze toestellen zijn interessant voor fotografen omdat zij naast de standaard inkten (CMYK) ook een speciale inkt gebruiken. De VersaCAMM VS-420 en VS-300 gebruiken zilverkleurige metallic inkt en de VersaUV LEC-540 werkt met transparante inkt. Beide inktsoorten bieden interessante mogelijkheden aan fotografen.


Metallic inkt

Door de zilverkleurige metallic inkt te combineren met CMYK en wit, wordt een hele waaier aan metallic kleuren gecreëerd. Voorbeelden hiervan zijn goud, brons en paarlemoer. Deze kleuren geven prints een luxueus en opvallend uitzicht, waarvoor klanten vaak bereid zijn een meerprijs te betalen.

Roland DG toont de metallic inkt op de VS-420 en VS-300. De VS-420 is 107cm breed en de VS-300 is 76cm breed. Beide toestellen zijn grootformaatprinters die ook functioneren als snijplotter. Ze kunnen uitgerust worden met maximaal acht kleuren (CMYKLcLm+wit+metallic). Fotografen gebruiken deze toestellen ondermeer om op art paper, fotopapier en canvas te printen.


Transparante inkt

Transparante inkt wordt gebruikt om een glanzende of matte laag te printen om bepaalde delen van een print te accentueren. De inkt wordt ook gebruikt om reliëf en structuur te creëren in prints. Daarvoor worden verschillende lagen van de transparante inkt boven elkaar geprint.

Op de beurs demonstreert Roland DG de transparante inkt met de LEC-540. Deze 137cm brede UV-printer/snijplotter is uitgerust met zes kleuren: CMYK, wit en transparant. De transparante inkt kan ofwel een glanzend ofwel een mat effect geven. Dat is afhankelijk van de instellingen van de lampen die zorgen voor de droging van de inkt.


Printen op metaal

Roland DG toont ook een toestel dat "print" op metaal. Met een fijne naald slaat het toestel kleine gaatjes in het metaal. Het gaat hier dus eigenlijk niet om een graveertoestel, maar over een metaalprinter. Met dat toestel, de MPX-90, worden foto's, beelden en teksten eenvoudig en goedkoop op metalen voorwerpen geprint. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer hangertjes, amuletten, decoratieve doosjes en pennen.


Colour workflow

Tot slot demonstreert softwareproducent EFI een softwarepakket dat web-to-print mogelijk maakt en optimale kleuren, kwaliteit van foto's garandeert.

Photokina vindt van 21 tot 26 september plaats in Keulen.