Gloss en textuur printen

Tips om gloss en textuur te printen

Met de transparante inkt geeft u uw prints een speciale glanzende of matte afwerking. De effecten zijn afhankelijk van de instellingen die u aan de LED-lampen in uw printer geeft. Daarnaast kunt u de doorschijnende inkt gebruiken om structuur te printen. Voorbeelden van structuren zijn een krokodillenhuid, een lijnenpatroon en zelfs Braille.

Dankzij de kleurenbibliotheek van Roland DG kunt u deze speciale effecten op een eenvoudige manier verwerken in uw prints.

1. Drie effecten creëren met transparante inkt

U kunt drie speciale effecten creëren met transparante inkt:

  • Een glanzende laag (gloss)
  • Een matte laag
  • Embossing (meerdere lagen boven elkaar)

img_rij_gloss.jpg

U kunt al deze effecten toevoegen aan uw designs met de kleur RDG_GLOSS. Deze vindt u in de kleurenbibliotheek genaamd ‘Roland VersaWorks'. Voeg deze bibliotheek toe in uw ontwerpprogramma en open ze.

2. Wijs een speciaal effect toe

Selecteer het designelement (tekst of vectorbeeld) dat u een speciaal effect wil geven en kies RDG_GLOSS als vulkleur.

Als u bijvoorbeeld een glanzende laag wil aanbrengen op een rode bloem, kopieert u de bloem in een nieuwe laag. Selecteer de kopie en wijs RDG_GLOSS toe.

3. Gloss, mat en embossing printen

In de RIP-software van Roland DG (VersaWorks) bepaalt u hoe het speciaal effect er zal uitzien. Het is dus pas in VersaWorks dat u bepaalt of u gloss, mat of embossing gaat printen.

Praktisch:

  • Klik in uw designprogramma op [Print] en kies ‘RolandVW' als printer.
  • Open VersaWorks en selecteer uw design.
  • Bij [Job Settings] klikt u op [Quality].
  • In deze tab bepaalt u hoe uw speciaal effect er zal uitzien. Bij [Media Type] selecteert u [Special Effect] en bij [Mode] kiest u het gewenste effect. U kunt kiezen tussen Gloss Varnish (glanzende Embosslaag), Matt Varnish (matte laag) en Embossing (meerdere lagen).

Als u Embossing wilt printen, dient u aan te geven hoeveel lagen u boven elkaar wilt printen. Hoe meer lagen, hoe dikker de inkt op uw materiaal ligt en hoe beter u de structuur voelt. Selecteer het aantal lagen bij [Printer Controls] > [Overprint].

Texturen printen

Roland DG stelt een bibliotheek ter beschikking van texturen die u kunt printen met transparante inkt. De Roland Texture System Library omvat 72 patronen, waaronder bolletjes-, ruiten- en sterrenpatronen.

U voegt deze bibliotheek op dezelfde manier toe als andere kleurenbibliotheken. Het patroon wijst u ook toe op dezelfde manier als gewone kleuren. In VersaWorks kiest u best voor Matt Varnish. Zo verkrijgt u het mooiste effect. Wilt u het patroon er dikker op leggen, dan stelt u een overprint in.

Speciale effecten printen met de UV-printers van Roland DG

U kunt transparante inkt verkrijgen bij de UV-toestellen van Roland DG.

Bekijk ons aanbod hier
Lees meer over de ECO-UV-inkt