Hoe maak ik kunstreproducties met een UV-printer van Roland DG?

Een kunstreproductie maken klinkt best moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet. Het belangrijkste is dat u beschikt over een digitaal bestand dat het werk volledig weergeeft en over een UV-printer van Roland DG. Voor de digitalisering van bestaande kunstwerken werkt Roland DG samen met Cruse Scanner.
 

Digitalisering van kunstwerken

grey_scale_image_art_repro_0.jpgEen Cruse Scanner creëert naast een kleurenbeeld ook een grijsschaalbeeld dat het hoogteprofiel van de oppervlaktestructuur voorstelt. Hoe zwarter, hoe meer hoogte vereist is. Hoe lichter het grijs, hoe minder hoogte.

Er zijn tal van firma’s die het digitaliseren van kunstwerken als service aanbieden. U bent dus niet genoodzaakt te investeren in een eigen scanner.

 


Kunstwerk in 3D printen

Dan komt het er op aan het schilderij zo te printen dat elke opeenhoping van verf, elke penseelstreek exact wordt nagebootst. De UV-printers van Roland DG kunnen dit simuleren door meerdere lagen vernis (transparante inkt) boven elkaar te printen waardoor er reliëf ontstaat. Als u het reliëf geprint hebt, print u het beeld er in kleur bovenop. Zo krijgt u een kleur- en structuurcorrecte reproductie.

1. Reliëf printen

Om het reliëf te kunnen printen, dient u de grijswaarden in uw bestand via Illustrator om te zetten naar de kleur RDG_GLOSS. Deze vindt u in de kleurenbibliotheek genaamd ‘Roland VersaWorks'. Omzetten kan eenvoudig door het beeld te selecteren en de RDG_GLOSS swatch er op te slepen.

Daarna opent u het bestand in de VersaWorks-software en stelt u de nodige parameters in.

  • Open het bestand waarin de kleur RDG_GLOSS verwerkt is
  • Bij [Settings] klikt u op [Quality]
  • Om het reliëf te printen kiest u bij [Media Type] voor “Special Effects”. [Print Quality] zet u op “Standaard” en bij [Mode] kiest u “Matte varnish”
  • Bij [Printer Controls] selecteert u “Use custom settings” en kiest u het aantal “overprints”. Hoe meer lagen u bovenop elkaar print, hoe meer reliëf u zal verkrijgen. (In het beeld met grijswaarden wordt normaal gezien door de leverancier aangegeven hoeveel overprints nodig zijn.)
  • Indien er nog een ander beeld met grijswaarden of een kleurenbeeld over geprint wordt, vinkt u bij [Cut Controls] de optie “Return to Origin After Print” aan.

 

overprint_uv_printing_art_repro.jpg

return_to_origin_after_print.jpg

2. Kleur printen

Bovenop het reliëf print u nu de CMYK-waarden.

  • Open het bestand met CMYK-waarden
  • Bij [Settings] klikt u op [Quality]
  • Bij [Media Type] selecteert u het profiel “Generic”.colour_printing_art_repro.jpg

Dan print u het kleurenbeeld zoals u dat doet bij een standaard canvas.

Lees meer over standaard canvassen printen


Het juiste materiaal kiezen

Er is een groot aanbod aan canvassen op de markt. Deze zijn niet allemaal even geschikt om te komen tot professionele resultaten. Met Roland Artist Canvas zit u goed: het is een pvc-vrije, helder witte canvas die een excellente kleurreproductie geeft. Dit canvas geeft de mooiste resultaten in combinatie met de Roland-printers en inkten. De afwerking is bovendien erg eenvoudig, omdat het materiaal erg soepel is.

Lees meer over Roland Artist Canvas

 

Lees ook: Speciale effecten printen op canvas

Naar de productpagina’s van de VersaUV-printers