Metallic kleuren printen

Tips om metallic kleuren in een design te verwerken

Een uitgewerkt voorbeeld in Adobe Illustrator

metallic_printing.jpg

We maken een ontwerp waarin verschillende aspecten verwerkt zijn:

1. Kleurenbibliotheken
2. Zilver
3. Andere metallic kleuren
4. CMYK-kleuren
5. Metallic gradiënt
6. Metallic patroon

   

 


1. Kleurenbibliotheken

Roland DG heeft een standaard kleurenbibliotheek: de Roland Color Library. Daarnaast ontwikkelde men een kleurenbibliotheek met meer dan 500 metallic kleuren. De bibliotheek heet ‘Metallic Color System Library'. We importeren beide bibliotheken in Illustrator en openen de bibliotheken.

Nota: CorelDRAW heeft de twee kleurenbibliotheken van Roland DG als standaard kleurenpaletten opgenomen. Vanaf CorelDRAW versie X5 moeten deze dus niet geïmporteerd worden. Ze zijn beschikbaar onder Venster > Kleurenpaletten > Meer paletten.

web_example_metallic_silver.jpg2. Zilver

We selecteren de elementen die we een zilveren kleur willen geven. De eenvoudigste manier om de kleur toe te wijzen is door de kleur RVW-MT-Silver aan te klikken in de metallic kleurenbibliotheek. Dit zilver is een mix van kleuren. Het zilver is zachter van kleur.

Wij kiezen in dit voorbeeld voor een pure zilveren kleur. Daarvoor gebruiken we de VersaWorks-bibliotheek. We importeren deze op dezelfde manier als de bibliotheken en selecteren RDG_MetallicSilver in het pallet. De kleur die afgeprint zal worden is 100% zilver. Het is geen gemixte kleur.
 

web_example_metallic_colours.jpg3. Andere metallic kleuren

We selecteren het beeld dat we een metallic roze kleur willen geven. We wijzen de kleur toe door in de Metallic Colour Library op RVW-MT-160 te klikken.

 

web_example_metallic_black.jpg4. CMYK-kleuren

We selecteren de elementen die we een gewone kleur willen geven (zonder metallic). De eenvoudigste manier om de CMYK-kleur toe te wijzen is door de gewenste kleur te selecteren in de Roland Color Library. Bij het printen weet de software van Roland DG (VersaWorks) dat deze kleur geen metallic waarde bevat. We kiezen voor de kleur RVW-BK22A. Als u de tekst toch een CMYK-waarde geeft, dient u wel aan te geven dat achter de kleur geen metallic mag geprint worden. Daarvoor zet u de metallic waarde (RDG_MetallicSilver) op 0%.

 

web_example_metallic_gradient.jpg5. Metallic gradiënt

We selecteren het element waaraan we een gradiënt willen geven. We maken een gradiënt in metallic door van 100% metallic naar 0% metallic te gaan. Van 100% metallic naar wit werkt niet optimaal. Dan wordt achter het wit nog metallic geprint.

 

 

 

 

web_example_metallic_pattern2.jpg6. Metallic patroon

We selecteren het element waaraan we een metallic patroon willen toewijzen en openen de metallic texturenbibliotheek (Roland Metallic Texture System Library). We kiezen voor het patroon RTSL-MT-Glitter10. De achtergrond geven we een witte kleur, zodat het patroon goed naar voren komt. Bij het printen verdwijnt de tekst die over het patroon geschreven is.