Speciale effecten printen op canvas

Met een UV-printer van Roland DG kunt u naast standaard prints ook speciale effecten creëren. Zo is het mogelijk matte of glanzende vernis, embossing en zelfs reliëf te printen. Dit maakt uw canvas heel luxueus en opvallend.

img_rij_gloss.jpg
 

Werkwijze en tips

1. Kies het juiste materiaal

Er is een groot aanbod aan canvassen op de markt. Deze zijn niet allemaal even geschikt om te komen tot professionele resultaten. Met Roland Artist Canvas zit u goed: het is een pvc-vrije, helder witte canvas die een excellente kleurreproductie geeft. Dit canvas geeft de mooiste resultaten in combinatie met de Roland-printers en inkten. De afwerking is bovendien erg eenvoudig, omdat het materiaal erg soepel is.

Naar de productpagina van Roland Artist Canvas

2. Vernis en embossing printen

Stel: u wil een woord benadrukken met een laagje glanzende vernis* of u wil een deel van het design meer laten opvallen door het een bepaalde hoogte te geven waardoor het dikker op de canvas komt te liggen. Dan verwerkt u de kleur RDG_GLOSS in uw ontwerp. Deze kleur vindt u in de kleurenbibliotheek genaamd ‘Roland VersaWorks' die u in Illustrator aan uw bibliotheken toevoegt. 

Daarna opent u het bestand in de VersaWorks-software en stelt u de nodige parameters in.

 • Open het bestand
 • Bij [Settings] klikt u op [Quality]
 • Om het reliëf te printen kiest u bij [Media Type] voor “Special Effects”. [Print Quality] zet u op “Standaard” en bij [Mode] kiest u “Gloss varnish, “Matte varnish” of “Embossing”. U selecteert Embossing als u enkele lagen vernis op elkaar wil printen. Zo krijgt u een lichte verhoging.
  Indien u grote hoogteverschillen wil creëren, gebruikt u de functie Overprint. (Zie punt 3)

 

gloss_matte_embossing.jpg

overprint_uv_printing_0.jpg


*Bij canvas raden we aan de elementen die u met vernis print niet te klein te maken. De mooiste effecten bereikt u door grotere delen van de print met een vernislaagje af te werken.

3. Reliëf printen

 • Afbeelding:

Stel: u hebt een afbeelding en wil deze in reliëf printen zodat de print effectief kunt voelen en als het ware uit de canvas springt. Om dit te doen, hebt u een beeld nodig waarin de hoogte van elk onderdeel van het beeld is aangegeven. De hoogte van de verschillende onderdelen varieert om een realistisch reliëf te krijgen.

U kunt dit zelf instellen door de afbeelding in Photoshop om te zetten in grijswaarden. Hoe zwarter, hoe hoger dit deel zal komen. Hoe lichter grijs, hoe minder lagen vernis op die plek zullen worden geprint. Dit bestand bewaart u in eps-formaat.

Daarna opent u het bestand in Illustrator, waar u de grijswaarden omzet in de kleur RDG_GLOSS. Dit kan eenvoudig door het beeld te selecteren en de RDG_GLOSS swatch er op t e slepen.

 • Vector:

Stel: u beschikt over een vectorbestand en wil dat in reliëf printen. Dan stelt u de hoogtes in door verschillende beelden aan te maken, waarbij elk beeld de data bevat die u in een bepaalde hoogte wil printen. Voor de CMYK-data maakt u een apart beeld aan.

Een andere mogelijkheid is dat u werkt met percentages van de kleur RDG_GLOSS. De delen die u het hoogst wil printen, zet u in 100% RDG_GLOSS. Voor de lagere delen stelt u een ander percentage in.

 • Printen:

Daarna opent u de bestanden in de VersaWorks-software en stelt u de nodige parameters in.

Volg deze stappen om reliëf te printen:

 • Open het bestand
 • Bij [Settings] klikt u op [Quality]
 • Om het reliëf te printen kiest u bij [Media Type] voor “Special effect”. [Print Quality] zet u op “Standaard” en bij [Mode] kiest u “Matte varnish”.**
 • Bij [Printer Controls] selecteert u “Use custom settings” en kiest u het aantal “overprints”. Hoe meer lagen u bovenop elkaar print, hoe meer reliëf u zal verkrijgen.
 • Indien er nog een ander beeld met grijswaarden of een kleurenbeeld over geprint wordt, vinkt u bij [Cut Controls] de optie “Return to Origin After Print” aan. (zie punt 4)

 

return_to_origin_after_print.jpg

**Reliëf wordt gecreëerd door meerdere lagen matte vernis op elkaar te printen. Daarop kan u, indien gewenst, nog een laagje glanzende vernis printen. Het is niet aangeraden meerdere lagen glanzende vernis bovenop elkaar te printen.
 

4. Kleur printen

Als u een bepaald deel van uw print wil benadrukken met een laagje glanzende of matte vernis, dan print u eerst het beeld in kleur. Daarna laadt u de print nog een keer en print u enkel de vernislaag (zoals aangegeven in punt 2).

Als u een reliëf wil printen, print u best eerst de lagen vernis en daar bovenop de kleur. Zodoende komt de kleur beter tot zijn recht.

 • Open het bestand opnieuw en selecteer de CMYK-waarden (of open het bestand met CMYK-data)
 • Bij [Settings] klikt u op [Quality]
 • Bij [Media Type] selecteert u het profiel “Generic”.

Dan print u het kleurenbeeld zoals u dat doet bij een standaard canvas.

Lees meer over standaard canvassen printen

generic_profile_uv_print.jpg

Het is mogelijk meerdere lagen van een kleur bovenop elkaar te printen. Dit is echter niet aangeraden, omdat de kleur dan steeds donkerder wordt. Dit kan wel als u bijvoorbeeld Braille print. Dan kunt u meerdere lagen zwarte inkt bovenop elkaar printen.

 

Lees ook: Tips bij het printen van standaard canvassen

Lees ook: Hoe maak ik kunstreproducties met een UV-printer van Roland DG?

Naar de productpagina’s van de VersaUV-printers