Stickers snijden met VersaWorks

Er zijn twee manieren om prints uit te snijden. U kunt enerzijds de contouren van een afbeelding snijden. Denk hier bijvoorbeeld aan stickers waarbij u de vorm van de afbeelding uitsnijdt. U kunt deze afbeelding dan eenvoudig lospellen van het rugpapier en plakken waar u wilt. Anderzijds kunt u het materiaal waarop u print volledig doorsnijden (ook het rugpapier). Zo verkrijgt u afgewerkte stickers die u gemakkelijk kunt stapelen of uitdelen.

web_stickers_example.jpg
U kunt twee soorten snijlijnen gebruiken in uw ontwerp. De eerste soort is de ‘Cut Contour'. Hierbij worden de randen van uw ontwerp lichtjes uitgesneden. Het rugpapier wordt niet doorgesneden. Bij ‘Perforated Cut' is dit wel het geval. Het printmateriaal wordt dan volledig doorgesneden. We illustreren dit met een voorbeeld.

1. Snijlijnen aanmaken

Maak een ontwerp in Adobe Illustrator of CorelDRAW. Stel rondom dit ontwerp een snijlijn in:

 • Teken een lijn rondom uw afbeelding. Zorg ervoor dat het begin- en eindpunt van de lijn elkaar raken (zodat de lijn gesloten is). Stel de lijndikte in:
  •  CorelDRAW: haarlijn
  • Illustrator: 0.25 punt
 • Maak een nieuwe spotkleur aan en geef die volgende naam: CutContour
 • Selecteer de lijn rondom uw afbeelding en geef die de kleur die u zonet hebt aangemaakt

web_cutcontour.jpg

Als u uw sticker afprint met VersaWorks, weet de software dat deze lijn een contoursnijlijn is die lichtjes uitgesneden moet worden. Alle lijnen in deze kleur zullen trouwens worden uitgesneden.

We willen niet enkel de contouren snijden, maar ook de volledige sticker uitsnijden. Daarom stellen we een extra snijlijn in.

 • Teken een rand rondom de contoursnijlijn. Zorg er opnieuw voor dat het begin- en eindpunt van de lijn elkaar raken. Stel de lijndikte in:
  • CorelDRAW: haarlijn
  • Illustrator: 0.25 punt
 • Maak een nieuwe spotkleur aan en geef die volgende naam: PerfCutContour
 • Selecteer de lijn rondom uw afbeelding en geef die de kleur die u zonet hebt aangemaakt

web_cutting-lines.jpg

Als u uw sticker afprint met VersaWorks, weet de software dat deze lijn volledig doorgesneden moet worden.

2. Afprinten en uitsnijden via VersaWorks

U gebruikt de software VersaWorks om het ontwerp uit te printen en te snijden met uw gecombineerde printer/snijplotter van Roland DG. In deze software bepaalt u hoe uw ontwerp geprint en gesneden moet worden.

Instellingen voor het snijden past u aan bij ‘Cut Controls'. Hier kunt u ondermeer bepalen hoe uw Perforated Cut moet uitgevoerd worden. Bij Perforated Cut wordt het materiaal volledig doorgesneden, met uitzondering van enkele bruggetjes. Deze kunt u eenvoudig doordrukken om de sticker lost te maken. In VersaWorks kunt u de lengte instellen van de stukken die doorgesneden moeten worden en de lengte van de bruggetjes die met de normale druk gesneden worden.

web_perforated_cut_versaworks.jpg

Let op: Het is aangeraden eerst de mesdruk te testen op de machine om te bepalen wanneer de sticker lichtjes gesneden wordt en wanneer het rugpapier effectief doorgesneden worden. Voor sommige materialen is het aangeraden om met een speciaal type mesje te werken om de Perforated Cut vlot te laten lopen. De mesjes die u dan kan gebruiken zijn de ZEC-A3050 met een offset van 0.50.