Variabele data graveren

Tips om een reeks serienummers te graveren op machineplaatjes

machine-plate2.jpgMet de compacte MPX-95 van Roland graveert u snel en goedkoop een reeks machineplaatjes. Het serienummer, de productbenaming en andere gegevens kunnen variëren voor elk plaatje dat u graveert. Dankzij de functie “variabele data printen” hoeft u slechts één keer de instellingen te doen. De gegevens worden daarna automatisch aangepast voor elk plaatje.

Stel: U moet 20 machineplaatjes graveren met telkens een andere productcode en een nieuw serienummer. Dit lijkt een eentonig en tijdrovend werk, maar dat is niet zo. Met de MPX-95 van Roland werkt u deze taak snel en efficiënt af, dankzij de functie “variabele data printen”.

Voorbereidend werk

De MPX-95 wordt geleverd met de gebruiksvriendelijke software METAZAStudio. Hierin bepaalt u wat u wilt graveren, waar dat moet komen en hoe het er precies moet uitzien. U kunt eenvoudige vormen tekenen in de software en tekst invoegen en opmaken.

Ook kunt u bestanden importeren: bmp, jpg, ai en eps zijn mogelijke bestandsformaten. Als u al een beetje overweg kunt met Illustrator of CorelDraw kunt u uw ontwerp in deze software maken.

In dit voorbeeld maken we een ontwerp voor een machineplaatje met een logo en wat tekst. We laten ruimte voor de variabele gegevens die we willen graveren, namelijk de productcode en het serienummer. We slaan het ontwerp op als ai versie 8.* Daarna importeren we het bestand in METAZAStudio via de knop [Import].

Aangezien we rechthoekige plaatjes gaan graveren, selecteren we bij [Material] een rechthoek en geven we de juiste afmetingen in. We schalen ons design zo dat het mooi binnen de afmetingen van het materiaal past.


screenshot-metazastudio-1.jpg

Variabele data invoegen

Nu moeten we aanduiden waar we de variabele gegevens willen plaatsen. Dit doen we via de knop [Variable field for text] uit de linker balk. We tekenen rechthoeken op de plaatsen waar we enerzijds de productcode en anderzijds het serienummer gaan plaatsen.

screenshot-metazastudio-2.jpg

Dan importeren we de variabele gegevens. Deze kunnen opgeslagen zijn in een tekst- of Excel-bestand. We importeren het bestand bij [Load CSV file] onder de knop [Variable].

De volgende stap bestaat erin aan te duiden welke gegevens in welk variabel tekstvak moeten komen. Daarvoor slepen we de kolomtitels naar de juiste vakken.

screenshot-metazastudio-3.jpg

Plaatjes graveren

Klik op [Print] om te starten met graveren. Telkens een plaatje is afgewerkt geeft de software aan een volgend plaatje te plaatsen en opnieuw te starten met graveren. Zo maakt u snel de 20 machineplaatjes met variabele productcode en variabel serienummer.

screenshot-metazastudio-4.jpg

Bekijk de video over deze werkwijze

Lees ook onze tips voor het graveren van allerlei verschillende sieraden met de MPX-95 
*Ai en eps-bestanden die geïmporteerd worden in METAZAStudio, dienen opgeslagen zijn als Illustrator of CorelDraw versie 7 of 8.