Wat u moet weten over sublimatieprinten op textiel

In verschillende takken van de grafische sector wordt steeds meer gebruikgemaakt van digitale printtechnieken in plaats van traditionele methodes. Er zijn meerdere redenen voor deze verschuiving, maar de belangrijkste zijn de kostenefficiëntie, de mogelijkheid om prints te personaliseren en de flexibiliteit van de toestellen. 

Dat is niet anders in de textielprintsector. Traditionele zeefdruk wordt vervangen door digitale textielprintoplossingen, zoals sublimatieprinten, voor kortere productieruns en prints met meerdere kleuren of fotografisch beeldmateriaal. De digitale alternatieven zijn bovendien uitermate geschikt om prints te personaliseren, wat tegenwoordig erg populair is.

textile-printing.jpg

Wat houdt sublimatie in?

Sublimatieprinten is een techniek waarbij hittegevoelige inkt wordt gebruikt. Die inkt wordt gasvormig door inwerking van hitte, waarna ze zich hechten aan een materiaal uit 100% polyester. Aangezien de inkt deel gaat uitmaken van de structuur van het materiaal, vervagen de beelden niet en vertonen ze geen scheurtjes, zelfs niet na meerdere wasbeurten. 

Wat hebt u nodig voor sublimatieprinten?

U hebt verschillende zaken nodig om textiel te sublimeren voor onder meer vlaggen, displays, sportkledij, modeartikelen en interieurdecoratie.

Printer en inkt

Een hoogwaardige printer met sublimatie-inkt is onmisbaar. De Roland Texart RT-640 en XT-640 zijn printers die specifiek werd ontworpen voor sublimatieprinten. De toestellen verkrijgbaar met Texart-inkt in vier (CMYK) of acht kleuren (CMYK, Lc, Lm, Or en Vi). Deze inkt bevat erg veel kleurgevende elementen en is bijzonder geconcentreerd, wat noodzakelijk is om mooie, levendige en scherpe beelden te creëren.

Neem een kijkje op de productpagina van de RT-640 instapprinter

Bekijk de XT-640 productieprinter

Software

Daarnaast hebt u RIP-software nodig om uw printer aan te sturen en uw printtaken te beheren. ErgoSoft is marktleider in de ontwikkeling van software voor textielsublimatie en Roland biedt de zogeheten “ErgoSoft Roland Edition”-software gratis aan bij aankoop van een Texart-printer. Zo weet u meteen zeker dat u de ideale software voor de bediening van uw toestel ter beschikking hebt wanneer u in een Roland-printer investeert. Deze software biedt een perfect kleurbeheer en beschikt over een engine voor meerdere kleuren (voor de oranje en violet inkten). 

Transferpapier (sublimatiepapier)

Om hoogwaardige sublimatieprints te creëren hebt u transferpapier nodig dat veel inkt absorbeert en snel droogt. Het papier moet vlak blijven en mag niet golven na het printen. Het is ook belangrijk dat het papier de inkt vrijgeeft bij verhitting. Het sublimatiepapier van Roland doet dit allemaal en is dan ook het perfecte papier voor uw sublimatieprints.

Meer informatie over het sublimatiepapier van Roland DG

Kalander

Printen is slechts de eerste stap van het sublimatieproces. Sublimatie kan enkel plaatsvinden door inwerking van hitte en druk. Hittepersen zijn te vinden in uiteenlopende groottes en vormen, maar voor rol-naar-rolsublimatie hebt u een kalander nodig. Roland DG biedt de Texart CS-64 aan, een professioneel kalandersysteem dat snel, betaalbaar en gebruiksvriendelijk is en daardoor ook de perfecte partner is voor de Texart-sublimatieprinters.

Kom meer te weten over de Texart CS-64-kalander

Om sublimatie te laten plaatsvinden, is een temperatuur van ten minste 180 °C nodig. Afhankelijk van het textiel bevelen wij een temperatuur van 185 à 200 °C en een blootstellingstijd van ongeveer 55 seconden aan. Zo worden de inkt op het transferpapier en de polymeervezels in het substraat gelijktijdig verhit, waardoor de inkt wordt overgedragen op het textiel. Let wel: als de resultaten niet bevredigend zijn, dient u de temperatuur en/of de blootstellingstijd aan te passen.

Textiel

Bij het kiezen van textiel voor sublimatieprinten is het belangrijk dat u kiest voor 100 % polyester materiaal dat voorgekrompen is. Zo voorkomt u dat het materiaal krimpt wanneer het verhit wordt. Roland DG biedt een textielsoort aan die perfect geschikt is voor sublimatieprinten.

Meer informatie over het displaytextiel van Roland DG

Protectiepapier

Als u een kalander gebruikt, hebt u ook protectiepapier nodig om een optimale overdracht van de inkt op het textiel tijdens het sublimatieproces te verzekeren en om de riem van uw kalander te beschermen tegen inkt. Het protectiepapier van Roland is de perfecte keuze.

Meer informatie over het protectiepapier van Roland DG

 

Sublimatiegids

sublimation-guide.jpgDownload onze nuttige informatiegids over sublimatieprinten. Of u nu pas begint met printen, of momenteel een andere printtechnologie gebruikt of al bekend bent met de wereld van textiel of sublimatieprinten, deze gids is bedoeld om u een uitgebreid overzicht te geven van waar digitaal inkjetsublimatieprinten om draait.

Download de gids (enkel in het Engels)