Vreest u een mogelijke lockdown? Hier zijn 7 tips voor het uitschakelen van de printer gedurende een langere periode

Gezien de huidige situatie omtrent het nieuwe coronavirus, vrezen heel wat bedrijven voor een langere productiestop ten gevolge van een lockdown. Want wat gebeurt er met je apparatuur als deze enkele dagen of zelfs weken volledig stilstaat? Gelukkig kan je er met een klein beetje planning en onderhoud voor zorgen dat je Roland-apparaten bij je terugkeer meteen weer operationeel zijn.

Vergeet niet om regelmatig handmatig te reinigen

De grootste vrees van veel gebruikers is dat de onderdelen verstopt raken als ze voor langere tijd niet worden gebruikt, met langdurige reinigingsprocessen en de nodige schade tot gevolg. Koppen en kappen kunnen vuil worden, waardoor de nozzles kunnen verstoppen of deflecteren, of er kan zich inkt ophopen in de kop wat dan weer inktvegen op het printmateriaal veroorzaakt. Om deze problemen te voorkomen, moet uwRoland-apparatuur - zowel aan de binnen- als buitenkant - regelmatig handmatig worden gereinigd, vooral vóór het uitschakelen.

Onderhoud van de wissers

Elk Roland-systeem is anders. Terwijl gebruikers van de Roland TrueVIS-serie de wisservloeistof pas moeten vervangen als hij echt vuil is, vereisen de wisser en wisservilt van de Roland VS-serie regelmatig onderhoud. Vergeet vooral niet om de reinigingswissers te vervangen als deze versleten zijn of wanneer ze het einde van hun levensduur hebben bereikt, en volg daarbij altijd de instructies in de gebruikershandleiding van het apparaat.

Voer regelmatig testprints uit

Problemen met verstopte of deflecterende nozzles - die kunnen leiden tot streepvorming en vage tekst of lijnen - kunnen vroegtijdig worden opgemerkt door regelmatig testprints uit te voeren. Maak hier dan ook een prioriteit van, zowel voor een pauze als wanneer u weer terug in de printkamer bent. Vul uw Roland-schoonmaakkits aan met artikelen zoals wattenstaafjes, zodat uproblemen zo snel mogelijk kunt aanpakken - ze zijn speciaal ontworpen voor Roland-machines en dus ook om uw leven gemakkelijker te maken.

Inspecteer het cutter kussen op slijtage

Slecht snijden van een printer/snijplotter wordt vaak veroorzaakt door het cutter kussen; deze teflon-streep net onder het snijmes verslijt en rafelt, wat ongelijkmatige snijranden veroorzaakt. Inspecteer het cutter kussen snel voor langere pauzes en vervang het indien nodig - ook uw apparatuur verdient een beurt voor of na vakanties. Reserveonderdelen zijn verkrijgbaar bij uw plaatselijke Roland Technical Service Centre.

Automatische reiniging inschakelen

Gelukkig wordt een groot deel van uw vakantieonderhoud uitgevoerd door de slimme automatische reinigingssystemen van de Roland print- en snijmachines - en die werken ook wanneer u dat niet doet. Vergeet dus niet om voor uw vertrek de afvalinkt-fles te legen en het inktniveau te controleren. Het systeem moet namelijk over voldoende inkt beschikken om efficiënt te kunnen draaien. Schakel de machine vervolgens uit met de knop op het frontpaneel, maar laat de stekker in het stopcontact zitten. Al deze dingen zorgen ervoor dat het automatische onderhoudssysteem gewoon zijn werk kan blijven doen, zodat uw apparaat bij terugkeer meteen optimaal functioneert.

Uw UV-printer reinigen

Als u de reinigings- en onderhoudsvoorschriften correct naleeft, kan u er zeker van zijn dat uw apparaat een winterstop zonder problemen overleeft. Hetzelfde geldt voor UV-apparaten - hoewel de reinigingsprocedure op een aantal punten kan verschillen, volstaat regelmatig onderhoud om na de vakantie een correct functionerende printer aan te treffen.

Zorg goed voor je printer

Als u uw Roland-apparaat in topconditie en uw bedrijf draaiende wilt houden - zelfs wanneer er eens iets misgaat - overweeg dan om een RolandCare-garantie aan te schaffen. Bekijk het volledige aanbod hier.