samen met uw klanten de juiste kleurschakeringen bepalen

Meer informatie over kleurbeheer in VersaWorks 6

Iedereen die in de grafische sector werkt, weet hoe belangrijk kleurnauwkeurigheid is voor de tevredenheid van de klant. Maar het nauwkeurig afstemmen van printkleuren op eerdere producties, de verwachtingen van uw klanten of de manier waarop kleuren op onze schermen worden samengesteld, kan een moeilijke opgave zijn.
Daarom willen we in dit tweede deel van onze RIP-blogserie graag wat dieper in gaan op het belang van de juiste kleuren, linearisatie, ICC-profiling en kleurmatching.

VAN SCHERM NAAR (SCHERM NAAR) PRINT

Iedereen neemt kleur anders waar (herinnert u zich bijvoorbeeld nog de blauwzwarte jurk die het internet wekenlang in twee kampen verdeelde?), en zelfs als zouden we de volgens ons perfecte kleur voor ons nieuwe bedrijfslogo gevonden hebben, zal die tint nog heel wat transformaties ondergaan voordat hij ooit op een vel papier wordt afgedrukt. Kleuren verschillen namelijk van scherm tot scherm, en vooral van scherm tot print - omdat de kleuren die u op uw monitor waarneemt worden samengesteld op basis van rood, groen en blauw licht (RGB).

Maar met inkt geprinte kleuren bestaan over het algemeen uit verschillende gradaties van cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK) en eventueel nog andere kleuren, afhankelijk van de kleurconfiguratie van uw printer. Er is dus altijd een omzetting tussen uw ontwerp en de uiteindelijke uitvoer, wat een aantal unieke uitdagingen met zich meebrengt. Hoe brengt u dit proces tot een goed einde?
 

DE VOORDELEN VAN CONSISTENT KLEURBEHEER

Goed kleurbeheer is de sleutel tot een hogere productiviteit en efficiëntie. De mogelijkheid om kleuren nauwkeurig te reproduceren en te matchen zal:

1. De klanttevredenheid verhogen

Klanten willen dat hun logo's en merkkleuren er identiek uitzien, ongeacht het tijdsverloop en medium. Ook al zien het rood van Coca-Cola en dat van McDonald’s er voor het menselijk oog misschien hetzelfde uit, zijn dit twee verschillende tinten . Weten hoe u elke gewenste kleur zo nauwkeurig mogelijk kunt reproduceren, is cruciaal..

2. Tijd besparen

Het zou vrij inefficiënt zijn als u de merkkleuren van uw klant voor elke afzonderlijke printjob of na elke fysieke upgrade van uw apparatuur opnieuw zou moeten aanpassen. Daarom zal nauwkeurige kleurmatching u helpen om veel tijd (en geld) te besparen omdat u dezelfde uitvoerresultaten kunt bereiken, ongeacht het tijdsverloop en de machines

3. Afval verminderen

Nauwkeurige kleurmatching beperkt de hoeveelheid reprints die u moet uitvoeren om "het juiste resultaat te bereiken", wat resulteert in minder afval, hogere marges en een gezonder milieu.

4. Uw bedrijf op een meer natuurlijke manier laten groeien

Misschien wilt u uw huidige printer upgraden of een paar nieuwe printers aan uw machinepark toevoegen. VersaWorks 6 bevat een eenvoudig te gebruiken functie voor het matchen van kleuren tussen meerdere printers van hetzelfde model bij gebruik van hetzelfde inkttype.

Kleurbeheer is belangrijk voor uw bedrijf

Kleurbeheer bij digitaal printen is voornamelijk opgebouwd rond twee belangrijke aspecten: linearisatie (of kalibratie) en ICC-profiling enerzijds, en kleurmatching anderzijds. Het belangrijkste doel van linearisatie is het definiëren van de best mogelijke dichtheid van de primaire kleurwaarden van licht naar donker, terwijl u met ICC-profiling de tonale (of spectrale) kleurwaarden kunt definiëren.

Of simpeler gezegd: zij helpen u de juiste kleuren in de juiste hoeveelheden te produceren.

Bij kleurmatching zoeken we eerder naar een manier om deze gegevens “op te slaan”, zodat u ook na verloop van tijd steeds dezelfde kleuroutput kunt produceren, zowel op één enkele printer als op meerdere verschillende printers van hetzelfde model en met hetzelfde type inkt. Laten we eens naar beide processen kijken.

LINEARISATIE EN ICC-PROFILING

Voor degenen onder u die geïnteresseerd zijn in een meer stapsgewijze handleiding voor het lineariseren van uw apparaat en het toevoegen van ICC-profielen aan uw printer, zullen we binnenkort een videogids uitbrengen op onze Roland Academy .

Wat vooral belangrijk is om te onthouden is dat VersaWorks gebruik maakt van linearisatie en ICC-profiling om eerst een inktlimiet per kleurkanaal te bepalen en vervolgens een totale inktlimiet voor alle kleurkanalen samen – om zodanig overtollige inkt en het uitvloeien van de inkt op uw media te beperken. Bovendien zorgen deze processen ervoor dat de kleuren van uw printer op een bepaald mediatype precies zo worden weergegeven als u zou verwachten.

VersaWorks Media Explorer

Een mooi voorbeeld om het belang van deze twee processen te verduidelijken zijn huidtinten, omdat u voor dit soort kleuren verschillende tinten rood, geel, oranje en magenta in heel specifieke hoeveelheden moet gebruiken om natuurlijke kleuren te bekomen. Huidtinten zijn voor uw printer zeer gecompliceerde kleuren die graag wel eens voor problemen zorgen . U zorgt er dus best voor dat u niet alleen de beste media gebruikt voor de job, maar ook de beste instellingen en het optimale kleurprofiel. Dit is in wezen de taak van linearisatie en ICC-profiling.

VersaWorks biedt drie verschillende manieren om de juiste linearisatie-instellingen en het juiste ICC-profiel te vinden:

a) Algemene profielen

VersaWorks wordt geleverd met een aantal generieke profielen, gebaseerd op een gemiddelde van metingen voor een specifiek mediatype. Deze bevatten de juiste linearisatie-instellingen en het bijbehorende ICC-profiel voor de aangegeven media. Als u werkt met een standaard vinyl uit de doe-het-zelfhandel, zou een generiek vinylprofiel in VersaWorks een goede oplossing moeten zijn voor de printjob.

b) Roland Media Files via het Roland Profile Center

VersaWorks ondersteunt ook een uitgebreide externe bibliotheek van ICC-profielen, die kunnen worden gedownload van het Roland Profile Center. Registreren duurt slechts enkele minuten en er is een breed scala aan profielen beschikbaar voor elk van onze printers, RIP's, en zowel Roland-branded media of media van andere toonaangevende fabrikanten zoals 3M™, Avery Dennison, en HEXIS. Deze bestanden bevatten ook de juiste linearisatie-instellingen.

c) Maak uw eigen Roland-mediabestanden aan

Tot slot kunt u uw printer handmatig lineariseren en uw eigen aangepaste ICC-profielen maken. Terwijl de linearisatiestap direct in VersaWorks kan worden uitgevoerd, is voor het maken van een ICC-profiel software van derden nodig, zoals i1Profiler, en een spectrometer, zoals de i1-serie van de X-rite of de Spectro LFP-serie van Barbieri. 

Roland Profile Center

Zodra u de beste instellingen hebt gevonden, zal u deze op de een of andere manier willen opslaan, omdat u dan bestanden zowel nu alsin de toekomst telkens opnieuw kunt printen met exact dezelfde kleurwaarden en -kwaliteit als vandaag. Maar hoe doet u dat?

HET BELANG VAN KLEURMATCHING

Hier is de derde stap in het kleurmanagementproces cruciaal: kleurmatching. Het is gebaseerd op een eenvoudig concept: u lineariseert uw printer, kiest een passend ICC-profiel, bundelt deze in een 'mediabestand' (zoals de bestanden die worden gedownload van het Roland Profile Center of uit de mediabibliotheek van VersaWorks), en gebruikt dit om een 'referentiebestand' (ook wel ‘fingerprint’ genoemd) en een doelbestand te printen.

Dit vertelt uw printer dat uw huidige en alle toekomstige doelbestanden met dit referentiebestand moeten overeenkomen. Als u vervolgens een ander doelbestand print na een week, een maand of zelfs een jaar, op deze of op een andere printer van hetzelfde model met hetzelfde type inkt, moet uw printer de nodige aanpassingen uitvoeren om het te laten overeenstemmen met uw referentiebestand.

VersaWorks 6 heeft om deze reden altijd een kleurmatchingfunctie gehad, maar in het verleden had u, om het volledige potentieel van deze functie te kunnen benutten, een spectrofotometer nodig. Het probleem is dat veel mensen niet overweg kunnen met deze complexe instrumenten.

Daarom hebben we onlangs de VW-S1-densitometer gelanceerd, een toestel dat ontworpen is om sneller en nauwkeuriger kleurmatchingstaken uit te voeren. In vele opzichten lijken densitometers op spectrofotometers, maar ze zijn gemakkelijker te gebruiken, betaalbaarder en perfect voor mensen die geen aangepaste profielen willen maken.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SPECTROFOTOMETERS EN DENSITOMETERS?

Het belangrijkste verschil is dat spectrofotometers spectrale waarden meten, zoals LAB-waarden. RGB (rood-groen-blauw) en CMYK (cyaan-magenta-geel-zwart) modi reproduceren kleur door deze toe te voegen of te verwijderen - en vertellen zo uw computer of printer hoeveel van elke individuele kleur op een bepaalde plek aanwezig moet zijn. LAB (Lightness, groen/rood, blauw/geel) waarden daarentegen zijn gebaseerd op een theoretisch model dat meer lijkt op de menselijke kleurwaarneming.

Hoewel ze nauwkeuriger zijn, hebben ze functies en instellingen die veel mensen nooit zullen gebruiken. Densitometers meten daarentegen niet de kleurwaarden, maar de afwezigheid van gereflecteerd licht, waardoor ze zeer nauwkeurige informatie kunnen geven over de aanwezige inktdichtheid en de dot gain die u dan kunt gebruiken om de hoeveelheid inkt per kleur te verfijnen.

Densitometers, zoals onze VW-S1, zijn gebruiksvriendelijker, kosten minder, en kunnen de de aanmaak van referentie- en doelbestanden versnellen en vereenvoudigen.

IS DE VW-S1 KLEURMATCHINGTOOL GESCHIKT VOOR UW BEDRIJF?

VW-S1 kleurmatchingtool

Met de VW-S1 kunt u de kleuruitvoer in de loop van de tijd of van twee of meer Roland-printers met hetzelfde inkttype, dezelfde configuratie en dezelfde printinstellingen eenvoudig op elkaar afstemmen. Het is een perfecte keuze voor mensen die:

  • Tevreden zijn met de ICC-profielen in het Roland Profile Center.
  • Gebruik maken van meerdere printers voor grote gecombineerde graphics.
  • Grote oplagen printen voor één of meerdere specifieke terugkerende klanten
  • Op zoek zijn naar een eenvoudig te gebruiken instrument voor dichtheidsmeting, die hen in staat stelt tijd te besparen en afval te verminderen door reprints te voorkomen.
  • Behoefte hebben aan consistente printkwaliteit in de loop van de tijd voor reprint orders.

Vergeet echter niet dat u voor het gebruik van de nieuwe VW-S1 uw apparaat moet upgraden naar de nieuwste versie van onze VersaWorks 6.8 RIP, die veel nieuwe functies bevat zoals volledige ondersteuning voor de nieuwe VW-S1-tool, een tienvoudige verhoging van de limiet voor Variabele Data Print, Simulation Profile Management, Multi Job Grouping en een bijgewerkte Pantone-bibliotheek met niet minder dan 294 nieuwe kleuren.

DOWNLOAD DE NIEUWSTE VERSIE VAN VERSAWORKS