Parkeergarages inrichten vraagt veel printwerk

All Jobs   |   Uithoorn, Nederland

Voor All Jobs in Uithoorn (Nederland) is parkeren meer dan ergens een auto neerzetten. Het bedrijf levert complete bewegwijzering en route-informatiesystemen voor parkeergarages. Bij het inrichten van een parkeergarage is veel printwerk nodig.

Productiemanager Mans Limburg is verantwoordelijk voor het sign-gedeelte bij All Jobs Parking Solutions. Hij heeft het vak in de praktijk geleerd. Vanuit de sign-hoek kreeg het bedrijf de vraag naar bewegwijzeringssystemen. “We begonnen twintig jaar geleden met het maken van systeemborden om parkeergarages aan te kleden en dat groeide gestaag naarmate parkeergarages steeds belangrijker werden bij gemeentes.”

Parkeren

All Jobs staat zelf in voor het technisch tekenen, het ontwerp en de productie. Ze denken mee over het bestek voor de inrichting van een parkeergarage en adviseren over de bewegwijzering. Er zijn namelijk tal van normen en voorschriften waar de bewegwijzering aan moet voldoen.

Het is ook belangrijk dat de klant zijn auto eenvoudig terug kan vinden in de parkeergarage. Met nummers en kleuren maakt All Jobs de inrichting zo dat het klantvriendelijk en ook veilig is. Mans Limburg: “Donkere plaatsen in parkeergarages zijn niet wenselijk. We adviseren dan bijvoorbeeld de muren lichter te maken of bepaalde kleuren toe te passen. Het gaat dus verder dan de bewegwijzering alleen.”

Materialen

Parkeergarages vragen prints op heel veel verschillende materialen en op gebogen oppervlaktes. Gebogen kunststoffen, metalen en glazen oppervlakken laten zich slecht beprinten, waardoor het niet mogelijk is direct op borden of slagbomen te printen. Daarom gebruikt All Jobs folies die geplakt worden op een verschillende ondergronden.

Klanten vragen vaak printwerk in hun huisstijl en dan is kleurbeheersing een belangrijk thema. Zeker als geprint wordt op verschillende folies die dienen voor een diversiteit aan oppervlakken. De supermarktketen Albert Heijn is een voorbeeld van zo’n grote klant van All Jobs. “Met de Roland SOLJET XJ-740 printer en de SOLJET PRO4 XR–640 printer/snijplotter kunnen we de pms- en ral-kleuren uitstekend benaderen. We gebruiken maar één profiel speciaal voor Albert Heijn en voor al het andere werk gebruiken we een ander profiel. We doen alles in de VersaWorks-software van Roland. Als we bijvoorbeeld een diamond grade folie in de printer hangen hoeven we niets in te stellen en kunnen gewoon gaan printen. Nemen we daarna retro-reflecterend materiaal dan kunnen we gewoon met hetzelfde profiel printen. Dat is wel heel bijzonder aan de Roland-printers. De machines staan bij ons in een geacclimatiseerde ruimte en daardoor zijn de printers altijd op kleur. Kalibreren doen we één keer per maand. Met printers die we vroeger gebruikten moest dat elke dag,” zegt Mans Limburg.

Volvlakken

Het werk dat All Jobs met de printers doet, bestaat meestal uit grote volvlakken in één kleur. Full colour werk komt haast niet voor. Dit specifieke werk vraag een heel eigen kennis van printerbediening en kleurbeheersing. Mans: “We passen translucent folies toe in lichtbakken met uitsluitend volvlakken. Dan moet je met een kleurprofiel werken dat de kleur tot zijn recht laat komen. Daar hebben we naar gezocht en uiteindelijk kunnen we alles met één kleurprofiel doen waarmee de kleuren er echt vanaf spetteren. Dat zou met een full colour print niet mogelijk zijn.”

Werkplaats

Voor het inrichten van parkeergarages is veel werkplaatsruimte nodig. All Jobs heeft twee panden die vlak bij elkaar liggen. Het printen en opplakken van de folies op een enorme plaktafel en het magazijn met een grote diversiteit aan borden beslaat een groot deel van het ene pand. De montage en het verzendklaar maken van de soms grote borden is een aparte discipline en gebeurt in een andere productieruimte. Een verrassing is de elektronicaproductie. De borden voor de elektronische bewegwijzering en de matrixboden voor rijbaanbegeleiding maakt het bedrijf zelf.

Ervaring

De Roland-printers die All Jobs gebruikt komen van leverancier Sign Top. Mans: “Je kunt merken dat er heel veel ervaring achter zit zowel bij de leverancier als de fabrikant. Het gebruiksgemak van deze printers is echt ongekend. Veel support hebben we niet nodig.”

https://alljobs.nl/