De pionier in interactieve attracties kiest voor Roland DG

Alterface   |   België

De Belgische firma Alterface bedenkt en ontwikkelt interactieve cinema's en Dark Rides met 2D en 3D-beelden, special effects, bewegende stoelen en schietsystemen. Met een 60-tal actieve attracties over de hele wereld, is Alterface een van de grootste namen in zijn sector. Voor de productie van masters en prototypes doet men een beroep op een MDX-40A freesmachine van Roland DG. De flexibiliteit, snelheid en kostenbesparing zijn voor hen de grootste troeven.

Alterface werd in 2001 opgericht door Benoit Cornet als spin-off van de universiteit van Louvain-La-Neuve. Aanvankelijk ontwikkelde men presentatiesystemen voor musea, maar na enkele jaren ging Alterface zich toeleggen op interactieve attracties voor pretparken, ontspanningscentra etc. Vandaag zijn voornamelijk Scandinavië en Azië grote fans, maar ook dichter bij huis installeerde het bedrijf talrijke populaire attracties, ondermeer in Phantasialand (Duitsland), Bobbejaanland (België) en Futuroscope (Frankrijk).

"In nauwe samenwerking met de klant ontwikkelen we een spectaculaire attractie, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. De deelnemers zien, horen en voelen het avontuur. Ze horen bijvoorbeeld een storm en voelen wind en water op hun huid. Vibraties, rook en lichteffecten maken de ervaring compleet. In deze setting spelen ze een interactief spel, waarbij ze met een ‘gun' op schermen en op fysieke voorwerpen in het decor schieten. De winnaar verschijnt op het einde op het scherm met zijn foto. Dit wakkert de competitiedrang aan en zorgt ervoor dat de spelers heel erg opgaan in het spel, " zegt Benoit Cornet.

De designers, programmeurs, ingenieurs en technici van Alterface ontwerpen en ontwikkelen de complete attractie naar de wensen van de klant. Zo ontwerpen ze ondermeer de ‘guns' (geweren) waarmee het spel wordt gespeeld. Voor de productie van de prototypes en masters van deze guns gebruiken ze een MDX-40A freesmachine van Roland DG. Graficus Jean-Paul Grun licht toe: "Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Vroeger konden we onze klanten slechts enkele modellen van guns aanbieden, waaruit ze moesten kiezen. Nu hebben we een veel ruimer aanbod en ontwikkelen we ook unieke guns op vraag van klanten. Dankzij de MDX-40A is het veel goedkoper om nieuwe designs uit te testen en wijzigingen aan te brengen. Het gaat ook het een pak sneller dan toen we alles met de hand maakten in MDF. Bovendien werken we met een duurzamer materiaal. We maken die prototypes om te kunnen testen hoe het geweer in de hand ligt. Vaak moeten er kleine wijzigingen gebeuren. Met de freesmachine gaat dat heel snel en nauwkeurig."

www.alterface.com

(09-2012)