Roland DG VersaUV LEF-printer maakt gepersonaliseerde gadgets van topkwaliteit

Arktis   |   Duitsland

Arktis is een belangrijke Apple-reseller in Duitsland. De onderneming besliste onlangs om een VersaUV LEF-20-printer van Roland DG aan te kopen voor de uitbreiding van haar activiteiten. Rainer Wolf, die aan het roer staat van Arktis GmbH sinds de oprichting in 1998, is erg opgetogen over de extra omzet uit de verkoop van de nieuwe producten die gepersonaliseerd worden met de printer.

Apple-reseller Arktis gaat voor ‘gepersonaliseerd'

Na een rit van ettelijke uren door het adembenemende Münsterland kwam ik eindelijk aan op mijn bestemming. Rainer Wolf bood me een zwarte koffie aan en legde kort uit wat de dagelijkse activiteiten van een Apple-reseller zijn. Vervolgens weidde hij uit over de idee dat ze meer wilden dan alleen mobiele telefoons en tablets verkopen, ze wilden die ook personaliseren.

We verhuisden naar een grote ronde tafel in de productieruimte waaraan ook Sandra en Bernd aanschoven. Zij maken deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor het design en printen van bestellingen die binnenkomen via de Arktis-webshop. Deze werd speciaal opgezet voor de nieuwe producten als hoesjes voor mobieltjes, tablets etc.

Design is een belangrijk onderdeel van het proces omdat de afbeeldingen die klanten uploaden via de webshop precies op het hoesje moeten passen. Sandra legt uit: "Zo gebeurt het wel eens dat op een foto van een koppel de partners iets te ver uit elkaar staan of zitten zodat een van hen van het hoesje dondert. Het gebeurt ook wel dat het hoofd van een persoon zich net op de plaats van de cameralens bevindt. We moeten ervoor zorgen dat de aansluiting voor de lader, cameralenzen en volumeknoppen toegankelijk blijven. Om de ideale positie voor de foto op het hoesje te bepalen, moesten we ook eigen designs creëren. Zo ontwierpen we bijvoorbeeld een design met een Duitse vlag dat erg populair was tijdens de vorige wereldbekereditie."

Rainer Wolf wees erop dat ongeveer 70 % van de designs bestaat uit foto's die klanten uploaden, 30 % zijn creatieve ideeën van het design- en printteam.

Printen met Roland DG VersaUV LEF-20

Bernd en Sandra zijn ook betrokken bij het printproces. Ze zijn erg tevreden van de kwaliteit die de printer levert. "Kwaliteit is een cruciaal aspect voor de klant", benadrukte Bernd. "De afdruk op het hoesje beschermt het apparaat (bv. een mobieltje) tegen krassen of andere schade en moet dus van hoge kwaliteit zijn. Voorts zijn er de hoogkwalitatieve uv-kleuren die niet vervagen en erg lang meegaan. De bedrukte hoesjes zijn bovendien afwasbaar en krasbestendig."

Hij vervolgt: "Met de ECO-UV-inkt maken we prints met een hoge dichtheid in een breed kleurenspectrum. De inkt droogt onmiddellijk en dankzij zijn flexibiliteit breekt hij niet wanneer het materiaal wordt gebogen of uitgerekt. De ledlampjes drogen de inktdruppels zodra ze op het materiaal terechtkomen. Ze worden dus niet geabsorbeerd en reageren niet met de hoes. Aangezien er geen hitte wordt gebruikt om de inkt te drogen, kan je zelfs op hittegevoelige materialen printen. De LEF-20 is ook uitgerust met een uv-beschermkap en een scherm dat voorkomt dat er stof valt op het materiaal tijdens het printen. De witte inkt kan ook worden gebruikt als een grondlaag om andere kleuren scherper naar voren te brengen. De transparante inkt wordt gebruikt voor speciale matte, glanzende of reliëfeffecten.”

Hoe werkt het?

"We moesten uiteraard een omgeving creëren waarin we de foto's konden downloaden via de webshop en ze vervolgens beheren en verwerken. Ik kan met genoegen zeggen dat we al na zes maanden winst maakten. Nu, bijna twaalf maanden later, ben ik erg blij dat dit idee en de implementatie zo'n succes zijn gebleken", zegt Rainer Wolf. "Dit jaar zal ongeveer de helft van de producten die we als reseller aan onze klanten verkopen uit deze machine rollen."

De pop-ups van de webshop tonen een knappe jonge vrouw geprint op een iPhone 6, die laten zien hoe uw eigen afbeelding eruitziet op uw mobieltje. Gepersonaliseerde hoesjes worden geprint in premiumkwaliteit. Klanten hebben geen technische kennis nodig om hun foto's door Arktis te laten printen. "We verkopen uiteraard niet alleen Apple. Samsung zit ook in ons gamma, net als toestellen van andere fabrikanten!"

Boodschappen zijn afgestemd op zowel particuliere als zakelijke gebruikers die voor Kerstmis of een andere gelegenheid, bijvoorbeeld de opening van een nieuwe afdeling, een aantal bedrukte hoesjes voor hun personeel willen kopen. Arktis kan op verzoek ook grote oplages van hetzelfde hoesje printen, bijvoorbeeld voor sportclubs, muziekbands of ondernemingen.

De rest is simpel. Kies een foto op uw computer of telefoon, upload deze naar de webshop van Arktis, volg de instructies, voer het leveringsadres in, volg de betalingsinstructies en binnen enkele dagen ontvangt u uw hoesje thuis.

Andere toepassingen

Hoewel de materialen waarop vandaag wordt geprint meestal polycarbonaat en TPU zijn, kan de LEF-20 op een brede waaier van materialen printen, zoals PET, ABS, polycarbonaat, TPU, leder en textiel. De VersaUV kan in tekst, foto's, logo's en andere designs rechtstreeks op voorwerpen met een dikte tot 10 cm printen. Denk hierbij aan gadgets, geschenkartikelen, prototypes, industriële onderdelen en zelfs elektronische apparaten.
Arktis is er duidelijk op gebrand om de Roland DG VersaUV LEF op andere materialen uit te testen. Rainer Wolf had het over spiegelglas en magnetische en textielachtige materialen, maar dat is uiteraard 'vertrouwelijke informatie'.

"We krijgen heel wat ondersteuning van Roland DG. Ze zijn nauw betrokken bij het testproces en zoeken naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen", besloot Rainer Wolf.

Instapmodel en productiemodellen

Het VersaUV LEF-gamma bestaat uit twee modellen. De LEF-12 is een instapmodel met een erg aantrekkelijke prijs. De LEF-20 is het productiemodel dat groter en sneller is dan de LEF-12. Hij kan tot 508 x 330 mm printen, twee keer zo groot als het instapmodel. De nieuwe mobiele ledlamp verhoogt bovendien de productiviteit. De printsnelheden voor CMYK, witte en transparante inkt zijn beduidend hoger. In de software kunnen tot 20 verschillende materialen of voorwerpen vooraf worden ingesteld zodat u snel de gewenste instelling kunt selecteren.

www.arktis.de