Artex maakt rolgordijnen naar de wensen van de klant met Roland-printers

Artex   |   Aarle-Rixtel, Nederland

Bij Artex weten ze wat innovatie is. De fabrikant van halffabrikaat rol-, vouw-, plissé- en lamelgordijnen werd zo'n 60 jaar geleden opgericht en blijft steeds op zoek naar nieuwe technologieën, stoffen en innovatieve mogelijkheden. In 2005 besliste het Nederlandse bedrijf om met Roland DG in zee te gaan voor de digitale productie van rolgordijnen. Na een zeer succesvolle introductie, zal in de aankomende periode een productie van 50.000 rolgordijnen gehaald worden. Dit succesverhaal krijgt dus zeker nog een staartje.Artex werd in 1947 opgericht in Aarle-Rixtel, nabij Helmond in Nederland. Het bedrijf maakt sinds 1990 deel uit van een multinational en stelt vandaag de dag meer dan 200 mensen te werk. Oorspronkelijk deed het bedrijf dienst als weverij, maar intussen neemt Artex het hele productieproces voor zijn rekening; van weven, wassen, verven en coaten tot bedrukken en plisseren.

Enkele jaren geleden groeide bij de R&D-groep van Artex het idee om gordijnen niet langer enkel met pigment rotatie- en dispers transfertechniek te bedrukken. Stoffen bedrukken met digitale printers naar de wensen van de klant, bleek een interessante uitdaging. Zoals het goede vakmannen betaamd, testten technologisch specialist Eric Hendrikx en zijn collega's verschillende merken digitale printers uit. Maar geen enkele kon tippen aan de SJ-1045 van Roland DG. Eric Hendrikx legt het voordeel van digitaal printen uit: "De nieuwe generatie digitale printers is sneller, beter en goedkoper. Ze laten bovendien toe om producten te leveren die helemaal zijn afgestemd op de wensen van de klant. Dankzij de digitale printers kunnen we heel gedetailleerd werken en kunnen we veel verschillende kleurencombinaties aan. De mensen van Roland DG hebben ons indertijd erg goed geholpen om dit project op de rails te zetten. Momenteel hebben we zes Roland-printers in gebruik, die vorig jaar samen ruim 115.000 m² produceerden."

De software die Artex gebruikt is uniek. Dankzij de automatische verwerking van bestellingen worden menselijke fouten tot een minimum beperkt. De verkoper geeft in wat zijn klant precies wil en het softwareprogramma garandeert dat wat uit de printer rolt, exact is wat de klant gevraagd heeft. Omdat met digitaal printen enkel wordt geproduceerd wat de klant heeft besteld, blijft men bovendien niet langer met overschotten zitten, wat bij de traditionele productie van rolgordijnen wel het geval is.

Artex gebruikt een afwijkende kleur/inkt-combinatie en print 2 pass bi-directioneel tegen een snelheid van 18 tot 19m² per uur per printer. Een groot voordeel van digitaal printen is dat de capaciteit gemakkelijk uitgebreid kan worden. Bij Artex is men daarom volop bezig uit te zoeken hoe ze het digitale productieproces optimaal kunnen uitbreiden. Ook nu ziet het bedrijf Roland DG als de ideale partner. Eric Hendrikx: "Artex heeft vorig jaar de prijs voor de beste toeleverancier in traditionele gordijnen gekregen, kwaliteit en stiptheid in uitlevering waren hiervoor zeer belangrijk. Om dit te kunnen bereiken zijn goede afspraken, ook met de leveranciers, zeer belangrijk en bij digitaal printen is de constante kwaliteit van de machines zeer belangrijk. Over de service van Roland zijn we heel tevreden. Ze komen op vaste tijdstippen onderhoud uitvoeren op de printers en gaan hierbij heel grondig te werk. Onze medewerkers volgen de onderhoudsvoorschriften ook goed op en dankzij deze samenwerking zijn we er zeker van dat de toestellen steeds optimaal werken. Voor ons is Roland DG dan ook de perfecte partner om onze digitaal printprojecten mee te verder te zetten."

www.artelux.com

(01-2008)