"Wij ontdekten mogelijkheden van doming-stickers 13 jaar geleden"

Combiflex   |   Eindhoven, Nederland

De firma Combiflex bv uit het Nederlandse Eindhoven specialiseert zich al sinds 1998 in de productie van doming-stickers. Eind jaren ‘90 waren deze stickers met harslaag totaal onbekend in de Benelux. Ze waren enkel verkrijgbaar in andere delen van Europa onder de naam ‘dome labels'. Nu produceert Combiflex meer dan 100.000 doming-stickers en emblemen per week.

"In 1996 ben ik met mijn zaak gestart met als doel een totaaloplossing aan te bieden op gebied van reclameproductie, waarbij alles binnenshuis gemaakt wordt. Twee jaar later zijn we begonnen met doming. Deze techniek was indertijd totaal onbekend in onze contreien, maar wij zagen meteen de voordelen en mogelijkheden," zegt Ruud Vermeer, oprichter en directeur van Combiflex.

Doming-stickers worden gemaakt door een laag hars te spuiten op een reeks stickers. Van zodra de vloeistof is uitgehard onder invloed van UV-licht, zijn de stickers beter bestand tegen licht, warmte, water en krassen. Zodoende zijn ze langer houdbaar dan gewone stickers. Bovendien zien ze er erg kostbaar uit. Doming-stickers zijn nicheproducten die toch in uiteenlopende sectoren gebruikt worden: van de meubel-, over de computer- tot in de auto-industrie. Daarnaast worden de stickers vaak gebruikt als gadget, bijvoorbeeld verwerkt in een sleutelhanger. "Wij gebruiken enkel grondstoffen die uitgebreid getest zijn, zodat ze niet vergelen bij jarenlang buitengebruik of stuk gaan onder zware omstandigheden - zoals bij gebruik in auto's vaak het geval is," vertelt Ruud Vermeer.

"Wij hebben doming-stickers op de kaart gezet in Nederland en België. Bovendien blijven we steeds zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we een techniek om geuren toe te voegen aan de hars. Dat is leuk voor reclamestunts. Een koekjesfabrikant kan bijvoorbeeld de geur van een koekje laten verwerken in de doming-sticker die dan ook de vorm van een koekje heeft. Verder is het is mogelijk om doming-stickers via een transferpers rechtstreeks op textiel aan te brengen.

We hebben klanten over de hele wereld waaronder Nike, grote bierbrouwers en autoconstructeurs. Bestellingen gaan van één stuk tot meer dan een miljoen stickers. In onze vijf productiestraten brengen we harslagen aan op aangeleverd drukwerk en op prints die we zelf maken," aldus Ruud Vermeer.

Combiflex startte in '98 met een Roland PC-60. Met behulp van deze printer/snijplotter maakten ze 500 doming-stickers per maand. Vermeer: "Voor die tijd was dat een prachtige machine. Wit, goud en zilver printen was toen heel nieuw, maar het was wel erg duur." Momenteel heeft de firma een SP-300, een VS-420 en een XC-540MT van Roland DG. Hiermee maken ze niet enkel doming-stickers, maar ook autostickers, belettering etc. "We blijven voor Roland kiezen omdat ze kwalitatief gewoon de beste zijn. De prints zijn haarscherp, de toestellen betrouwbaar en de mogelijkheden uitgebreid. We kunnen nu zowel full colour als wit en metallic printen. Bovendien hebben we vanaf de eerste dag een fijne band met Roland. Als er een probleem is, wordt dat meteen hersteld. Ze leveren een snelle service en daar hechten we veel belang aan. Onze machines draaien bijna continu om tegemoet te kunnen komen aan de vragen van onze klanten. Daarom moeten we erop kunnen vertrouwen dat alles optimaal werkt," aldus de zaakvoerder.

Meer informatie vindt u op www.combiflex.info en www.doming.nl.

(11-2011)