Dummy’s maken is vakwerk

Interproof   |   Frankfurt, Duitsland

Interproof in Frankfurt maakt al meer dan veertig jaar dummy’s en kleine series verpakkingen voor de reclame-industrie. Dankzij zijn zeer goede reputatie in deze gespecialiseerde branche mocht deze kleine onderneming al voor tal van zeer grote merken werken.

Interproof maakt voornamelijk proeven van toekomstige verpakkingsproducten die op in het kader van een campagne gepresenteerd worden. De directeur van Interproof, Wolfgang Marx, legt het uit: “Je kunt natuurlijk een 3D-presentatie of een animatie op een beeldscherm tonen, maar dan kan je de verpakking niet vasthouden of rondom bekijken. Een monster dat eruit ziet als het definitieve eindproduct is veel overtuigender. Dat kan je effectief in het schap zetten en aanvoelen hoe het in de hand ligt.”

Look a like

Het is voor deze presentaties heel belangrijk dat Interproof dicht bij het originele product komt. En dat is een kunst op zich. Marx: “We gebruiken niet dezelfde processen als de seriematige productie. Dat is offset of zeefdruk als het om de labels gaat. Het is de kunst om de kleuren en materialen dusdanig in de hand te houden dat het monster of de dummy er uitziet als het toekomstige serieproduct. Het werkt gewoon niet als naderhand blijkt dat de serieproductie er heel anders uitziet.”

Interproof gebruikt een UV-printer van Roland DG, de VersaUV LEC-330, voor deze proefdrukken. Dit is een printer die speciaal voor dit soort werk is ontwikkeld en veel verschillende materialen en bewerkingen aankan.

Originele materialen

De Roland-printer biedt Wolfgang Marx de mogelijkheid om op de originele materialen te printen. “We kunnen op 300 grams kartonsoorten en kunststoffen printen. Dan is het belangrijk dat de kleurstoffen niet in het papier wegzakken, maar er juist bovenop blijven liggen. We hebben apparatuur in huis om de vellen voor te behandelen zodat de inkt zich precies zo gedraagt op de originele materialen als hij in de uiteindelijke productie doet.” Dat gaat niet zonder steun van de fabrikant en daar is de heer Marx zeer over te spreken: “De ondersteuning die wij van Roland-technici krijgen is uitstekend”, zo geeft hij aan. “Roland begeleidt ons om de mogelijkheden van de printer maximaal te benutten. Wij maken iedere keer wat anders dus we kunnen niet standaardiseren. Het is heel veel uitproberen en dan is het mooi de ervaringen van anderen te kunnen gebruiken.”

Grote merken

Interproof werkt voor heel veel grote merken. Marx: “Voor alle grote namen hebben we al een keer iets gemaakt, maar we moeten er wel actief achteraan gaan. De werknemers wisselen vaak bij reclamebureaus of bij de grote merken en dan blijkt dat de kennis over de kansen die een mock-up in een presentatie biedt ook verloren gaat. Het komt voor dat iemand een paar dagen voor de presentatie tot de conclusie komt dat een afdruk uit een laserprinter niet volstaat. Onze kracht ligt erin dat we die partijen snel kunnen helpen.”

Snel schakelen

Ook buitenlandse bureaus maken gebruik van de diensten van het gespecialiseerde bedrijf uit Duitsland. “Wij zien dat de wereld steeds kleiner wordt,” zegt Wolfgang Marx. “Indien nodig kunnen we tegen de volgende dag een dummy leveren aan een bedrijf in Londen. ”

Het is de specialisatie in een nichesegment die Interproof zo bijzonder maakt. Een drukproef die door deze vakmensen gemaakt is klopt met de werkelijkheid. Marx: “Wij maken niet alleen een drukproef maar we kunnen ook bijzondere effecten laten zien zoals preeg en foliedruk. Ook daar werken we zo veel mogelijk met de originele materialen. Een voorbeeld is folies die met hitte gepreegd worden. Dan is het niet mogelijk de industriële machine te gebruiken maar wij weten toch het gewenste effect te bereiken met de originele materialen zodat het gevoel hetzelfde blijft. Dit vakmanschap hebben maar weinig bedrijven.”

www.interproof.de