Lufthansa Technik AG kiest voor UV-technologie van Roland DG

Lufthansa Technik AG

Lufthansa Technik AG produceert labels voor in vliegtuigen met een Roland LEC-540 UV-printer met snijfunctie. De uitstekende witte inkt en gebruiksvriendelijkheid van het toestel zijn voor hen de grootste pluspunten.

Lufthansa Technik AG is een van de grootste spelers ter wereld op vlak van onderhoud, herstelling en inspectie van vliegtuigen. Het is een onderdeel van het Duitse Lufthansa AG en stelt wereldwijd 26.000 mensen te werk. Dagelijks inspecteren ze 1700 toestellen, verspreid over 60 luchthavens. Naast technische diensten levert Lufthansa Technik ook “Aircraft Painting Services”. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het schilderen van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Dat gaat van het schilderen van afzonderlijke onderdelen in de werkplaatsen tot het advies en de coördinatie van complexe vragen over het schilderen van vliegtuigen.

Ook hebben ze een eigen Graphics Shop, waar stickers en sjablonen gemaakt worden die nadien aangebracht worden aan de buiten- of binnenzijde van vliegtuigen. Het gaat meer precies om kabinesignalisatie, laksjablonen en reclamestickers.

UV-printer voor vliegtuigstickers

Lufthansa Technik gebruikt een LEC-540 UV-printer van Roland DG om labels te produceren voor gebruik in de vliegtuigkabine. Manuela Behrmann van de Aircraft Painting Services bij Lufthansa Technik in Hamburg verklaart: “We gebruiken de Roland LEC-540 in onze Graphic Shop dagelijks ettelijke uren om labels te maken die we aanbrengen in vliegtuigen. Als je weet dat er zich in en op een vliegtuig ongeveer 1000 à 1500 labels bevinden, begrijp je dat we snel en efficiënt labels moeten kunnen maken. We printen met de LEC-540 voornamelijk op polycarbonaatfolie. Het printen gebeurt aan de rugzijde van de folie. Op de print wordt een kleeflaag aangebracht en dan wordt de sticker geappliqueerd op stoelen, toiletdeuren etc.”

Lufthansa Technik is al sinds 2004 klant bij Roland DG. Hun SOLJET PRO II V SC-545EX doet nog steeds dienst, maar in oktober 2013 kochten ze via Farben-Frikell GmbH & Co. KG ook een UV-printer met snijfunctie. “Wij zijn in de wolken met onze LEC-540. Het is een kwalitatief hoogwaardige en gebruiksvriendelijke printer. Met de witte inkt vergroten we de kleurintensiteit. VersaWorks, de software die Roland meelevert, is gemakkelijk te gebruiken en heeft alle functies die wij nodig hebben,” zeggen medewerkers van de Graphic Shop.

Expertise in folies

De Graphic Shop van Lufthansa Technik is een expertisecenter voor grafische en technische opschriften en grootformaatprints voor vliegtuigen. Men onderwerpt elk materiaal aan allerlei tests zodat ze voldoen aan de reglementering van de luchtvaartsector. Zo zijn alle folies bijvoorbeeld zeer kleurvast.

“In veel gevallen is het eenvoudiger, gunstiger en meer flexibel om een folie te gebruiken in plaats van te schilderen. Er zijn weinig beperkingen op vlak van design of kleurenschema,” aldus Manuela Behrmann.

www.lufthansa-technik.com/graphics