Creatief bureau print mini-metropool met 3D-printer van Roland DG

Next Issue   |   Hasselt, België

Belgisch designbureau Next Issue printte een complete stad met de Roland ARM-10 3D-printer. De wolkenkrabbers en moderne architectuur doen aan New York denken. De buildings hebben een maximale hoogte van 6 cm en zijn erg realistische weergaves van hedendaagse gebouwen. “Het is fantastisch om te zien dat de kleinste details van je ontwerp zo nauwkeurig worden geprint. Het geeft ook grote voldoening om je creatieve hersenspinsels tastbaar te zien worden,” zegt 3D-designer Maarten Bloemen.

Designbureau Next Issue gebruikte de nieuwe 3D-printer van Roland DG voor een project waarbij gebouwen driedimensionaal gerealiseerd dienden te worden. “Als 3D-designer ben ik constant bezig met visualisaties in 3D. Vaak gaat het om bouwprojecten, maar evengoed ook creatieve en artistieke projecten. 3D-printen is dan een heel interessante techniek om 3D graphics tastbaar te maken”, vertelt Maarten.

“Hoewel ik zelf weinig ervaring had met 3D-printen, kon ik al snel aan de slag gaan met de 3D-printer van Roland. Ik volgde de online instructies om het toestel te installeren, wat verbazend vlot ging. Daarna heb ik enkele bestandjes getest en al gauw kon ik starten met de realisatie van de stad. Als je 3D-bestand goed opgemaakt is, kan er weinig fout gaan. De monoFab-software geeft trouwens aan waar er fouten zitten in je design, zodat je eventuele gebreken al kan wegwerken voor je start met printen. Een ander voordeel van de software is de duidelijke navigatie. Erg handig is ook de functie die de benodigde hoeveelheid hars en geschatte printtijd weergeeft. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.”

Volgens Next Issue is naast het gebruiksgemak ook de nauwkeurigheid een grote troef. Maarten: “De minimale laaghoogte is 0.05mm. Daardoor kan je zelfs hele kleine details mooi weergeven. Aangezien het toestel zo nauwkeurig werkt, vraagt het wel wat langer om een model te printen, maar voor prototypes of unieke stuks is dat geen punt.”

Eerste 3D-printer van Roland DG

Hoewel Roland DG al meer dan 25 jaar actief is in de sector van 3D modelling, brengt de firma pas in 2014 zijn eerste 3D-printer op de markt. Gert Cuypers, 3D Business Consultant bij Roland DG legt uit: “We hebben door de jaren heen enorm veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van modelleertoestellen. We focusten ons jarenlang op freesmachines, maar werkten al lange tijd achter de schermen aan een 3D-printer. Deze brachten we in september op de markt. Hoewel de techniek anders is, zijn de toepassingen gelijkaardig. Beide technieken zijn bedoeld om prototypes en modellen te maken op basis van een digitaal bestand.”

Roland DG presenteert de 3D-printer steevast in combinatie met een nieuw desktop-freestoestel. “Onder de naam monoFab bieden we zowel de additieve als subtractieve techniek aan. Samen met de klant gaan dan op zoek naar de beste oplossing voor zijn toepassing. Voor sommige toepassingen is zelfs de combinatie van beide nodig,” aldus Gert Cuypers.

Over Next Issue

Next Issue is een jong creatief bureau uit Hasselt. Het werd in 2010 opgericht door Guido Evens. Later kwamen ook Yves Deploige en David Rouma aan het hoofd. Guido Evens: “We zijn op vier jaar uitgegroeid tot een team van negen creatieve mensen, ieder met zijn eigen specialiteit. Dat uit zich in een brede waaier van activiteiten die verder gaan dan de diensten van een traditioneel reclamebureau. Van reclamecampagnes, verpakkingen, technische opdrachten, 3D-visualisaties tot productontwikkeling en showroominrichting. Voor welke opdracht de klant ons ook stelt, we gaan de creatieve uitdaging graag aan.”

www.nextissue.be

(12-2014)