Het succesverhaal van de BMW Art Car

Racespirit

Al sinds 1975 vormen kunstenaars van over de hele wereld BMW-racewagens om in echte kunstwerken. Onder hen waren bekende namen als Andy Warhol. In 2010 was de eer aan de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Hij ontwierp de 17de BMW Art Car voor de 24 Uur van Le Mans, de beroemdste race ter wereld. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Art Car werden de designs niet op de wagen geschilderd, maar werden ze geprint op vinyl. De Duitse firma Racespirit stond in voor het printwerk en plakte de racewagen in. Ze maakten de prints met een printer/snijplotter van Roland DG. Het resultaat van al dat werk is een magnifieke racewagen waar kracht en energie vanaf straalt.

Wolfgang Schmid is al sinds zijn tienerjaren gepassioneerd door motorsport. Zijn bedrijf, Racespirit, maakt designs en produceert stickers voor populaire raceteams. Door de jaren heen bouwde het bedrijf een goede reputatie op. “We spreken de taal van onze klanten. We begrijpen dat ze een heel strak schema hebben en dat bepaalde zaken confidentieel zijn. Ook doen we al het mogelijke om de uitdagingen tot een goed einde te brengen”, aldus Wolfgang Schmid.

Racespirit maakte de prints voor de voor de 17de kunstauto van BMW. Daarvoor gebruikten ze een printer met witte inkt van Roland DG. 20 Pantone-kleuren moesten zo nauwkeurig mogelijk in CMYK worden omgezet. De gecombineerde printer/snijplotter van Roland slaagde als enige voor de uitgebreide tests. “Het is een super printer. Hij is betrouwbaar en levert altijd heel accurate resultaten. Het was de enige printer die aan de strenge eisen van Jeff Koons voldeed,” zegt Wolfang Schmid.

Het team van Schmid Design pakte uiteindelijk drie volledige racewagens en tientallen vervangonderdelen in. Er kon namelijk altijd iets gebeuren tijdens de trainingssessies en toch moest de Art Car onbeschadigd en perfect ingepakt in Le Mans aan de start komen. Wolfgang Schmid: “We hebben één persoon aangeduid die verantwoordelijk was voor het inpakken van de auto’s, want de stickers moesten perfect geplakt worden naar het ontwerp van de kunstenaar. We hebben nachten moeten doorwerken om alles op tijd klaar te krijgen. Het was echt een huzarenstukje, maar we zijn heel tevreden met het resultaat!”

www.racespirit.de