Van Hout zet in op groei in Sign markt met Roland RF-640 8 kleuren

De vertrouwde huisstijlcombinatie van zwart en rood is in het nieuwe logo bewaard gebleven. Maar in 2008, toen Van Hout het nieuwe pand in Nijkerk betrok, sierde nog de leus ‘grafisch compleet’ de gevel. Dat werd later ‘Reclamemakers & Drukkers’ en is nu vervangen door ‘[D]Sign | Print | Media’. Volgens directeur Etienne van Hout is aan die opeenvolging ook goed de evolutie van het bedrijf af te lezen: “Veertig jaar geleden is mijn vader deze onderneming gestart als grafisch ontwerpbureau. Later zijn we er ook de grafische productie bij gaan doen en zo hebben we ons portfolio steeds verder weten te verbreden. We produceren nu alles waarop onze opdrachtgevers hun logo wensen uit te dragen: van briefpapier tot autobelettering en van bedrijfskleding tot website.”

Potentiële groeimarkt

Acht jaar geleden zag Van Hout ook kansen in large format printing: “We waren op dat moment een offsetdrukkerij met ook een digitale pers, en we zagen signage als een potentiële groeimarkt. Hoewel het voor ons nog een compleet nieuwe markt was, zijn we toch in het diepe gesprongen.” Tijdens een bezoek aan de Grafische Vakbeurs kwam Van Hout in contact met René Man van MAN Print & Sign, een vooraanstaande Roland DG dealer in Nederland. Niet veel later kon er in Nijkerk op grootformaat worden geproduceerd: “We zijn gewoon gaan draaien en experimenteren, dat is uiteindelijk toch de beste leerschool. Afgelopen jaar zagen we echt een stevige groei: inmiddels is het grootformaat printen goed voor zo’n 35 procent van onze omzet. En we willen nog verder groeien.”

Van Hout Sign

Compleet pakket

Marketing & Communicatie manager Carool van Hout legt uit dat er een breed klantenpakket wordt bediend, variërend van medische instanties en de gemeente tot MKB-bedrijven in de transport- en horecasector en de pluimvee- en zuivelindustrie. “We zien wel de vraag verschuiven: er wordt minder briefpapier besteld, maar tegelijkertijd groeit de belangstelling voor bijvoorbeeld car wrapping. Onze opdrachtgevers weten dat we ze een compleet pakket bieden, waarbij ze kunnen vertrouwen op onze vakkennis en service. Op die manier proberen we vooral ook onze bestaande relaties breed en optimaal te blijven bedienen.” Het is ook om die reden dat Van Hout op zoek ging naar uitbreiding van de mogelijkheden naast het bestaande Roland VersaCAMM VS-640 Print & Cut systeem: “Die machine presteerde prima, boven verwachting zelfs, maar we begonnen nu toch wel tegen de grenzen aan te lopen op het gebied van snelheid en kleurbereik.”

De VersaEXPRESS RF-640

“Ik ben me vorig jaar gaan informeren bij een aantal spelers”, vertelt Etienne van Hout. “Maar uiteindelijk ga ik toch ook op gevoel: MAN Print & Sign heeft ons altijd goede service en ondersteuning geleverd. Bovendien voldoet de VersaEXPRESS RF-640 achtkleuren inkjet grootformaatprinter van Roland DG, die pas vorig jaar nieuw werd geïntroduceerd tijdens Fespa, aan al onze wensen. Dankzij de eco-solvent inkten kunnen we duurzamer produceren, een vereiste waar steeds meer opdrachtgevers om vragen. Tegelijkertijd kunnen we er een zeer breed scala aan materialen mee bedrukken voor vele toepassingen. En met de uitvoering in acht kleuren, namelijk CMYK plus oranje, groen, rood en light black, beschikken we over een groot kleurbereik.” Dat laatste komt zeker ook goed van pas voor een specifieke toepassing: de stickersets voor MX sportmotoren. “Dat is een passie van mij en nu ook van onze twee zonen, die meedoen aan internationale wedstrijden. Voor die stickersets zijn felle kleuren absoluut een vereiste.”

van hout sign

Kansen om te groeien

Etienne van Hout ziet volop kansen om te groeien in sign: “Er is volop vraag naar bijvoorbeeld het beplakken van auto’s en dat kunnen we nu uitstekend helemaal in eigen huis verzorgen. Maar ook het beletteren van panden en het aanbrengen van lichtreclame is veelbelovend.” Carool van Hout is dan ook vast van plan de mogelijkheden goed onder de aandacht te brengen: “Klanten weten soms nog niet wat we allemaal voor ze kunnen betekenen. We gaan dat, met onze passie voor het vak, nog beter uitdragen.”