Zeefdruk
en digitale technologieën

Roland digitale printers:
een winstgevende keuze voor elke zeefdrukker

Als u een bestaand zeefdrukbedrijf bent dat de productie van kleine oplages en eenmalige ontwerpen wil versnellen, of een nieuwe ondernemer die de wereld van het printen op maat begint te verkennen, biedt on-demand digitaal printen een interessante optie voor uw bedrijf. Digitaal printen is een betaalbare, creatieve en effectieve manier om snel kleurrijke ontwerpen tot leven te brengen - op bijna elk materiaal, in elk formaat en elk aantal.

zeefdrukkers en digitale technologieën achtergrond

Mogelijkheden voor zeefdrukkers

Volgens een FESPA Print Census rapport zal de omzet van zeefdrukkers stijgen van 32% naar 48%, gevolgd door textiel, van 27% naar 39%. Eco-solvent printen - de meest populaire en handige oplossing voor het printen op vinyl en PVC, evenals tientallen andere substraten - zal blijven groeien, met 3%.

Direct-to-garment (DTG) printsystemen zullen een belangrijke rol spelen in de inkomstenstroom voor zeefdrukbedrijven, zowel op instapniveau als in het middensegment van de markt. Bewegwijzering, posters, banners, stickers, kleding en fast fashion zijn de meest voorkomende toepassingen in deze markt, gevolgd door tal van andere die mede dankzij hun enorm winstpotentieel sowieso de moeite waard zijn om te onderzoeken.

Telefoonhoesjes bedrukt met de Roland DG VersaUV LEF2 Serie
Telefoonhoesjes bedrukt met de Roland DG VersaUV LEF2 Serie

Snel en eenvoudig
van één tot honderden stuks

Digitaal printen biedt een reeks voordelen die uw zeefdrukbedrijf kunnen helpen om een interessent rendement te behalen - terwijl u creatief en klantgericht bezig blijft.

Digitaal printen is een perfecte aanvulling op uw zeefdruk- en tampondruktoepassingen. Het voldoet aan on-demand verzoeken voor productie in kleine oplagen op bijna elk materiaal, in combinatie met een stabielere grafische uitvoer op lange termijn door middel van zeefdruk. Op deze manier kunt u voldoen aan een hele reeks eisen van de klant met behoud van het creatieve potentieel om gloednieuwe grafische toepassingen aan te bieden.

Outdoor graphics gedrukt met Roland DG eco-solvent printers

Snelle, nauwkeurige
duurzame prints

Een van de meest voordelige kenmerken van digitaal printen is de uitzonderlijke processnelheid, zonder dat u eerst tijd moet besteden aan het voorbereiden van film en zeef. U kunt vrijwel direct beginnen wanneer u in de studio aankomt: schakel uw digitale printer in, open de software, selecteer een artwork en klaar. Zo snel en eenvoudig is het om full-color afbeeldingen te printen - zonder meerdere lagen. Digitale printers bieden verschillende printsnelheden, afhankelijk van de vereiste productkwaliteit, waardoor u een aantal opties heeft om een snelle productie en een nauwkeurige kleurweergave te bereiken.

Outdoor graphics gedrukt met Roland DG eco-solvent printers

Uniek maatwerk
en kleine oplages


Ook de mogelijkheid om eenmalige stukken en zeer kleine oplages te produceren maakt digitaal printen tot een perfecte partner voor zeefdrukkers. Met behulp van digitale printmethoden is het net zo goedkoop en eenvoudig om één ontwerp te printen als honderden, waardoor u uw klanten werkelijk unieke producten kunt bieden terwijl u er zeker van bent dat uw investering zich terugbetaalt.

De software die met onze digitale apparaten wordt geleverd maakt het mogelijk om variabele gegevens te printen. Dat wil zeggen dat u in één keer meerdere producten met verschillende afbeeldingen of teksten kunt personaliseren.
U kunt er ook voor kiezen om verschillende soorten afbeeldingen te groeperen met behulp van de nesting-functie, waardoor het materiaalgebruik stijgt en de hoeveelheid afval daalt.

Afbeelding van spaarpot met spaarcenten

Set-up kosten

Voor digitaal printen zijn de set-up kosten laag - in feite enkel de kosten van het materiaal en de inkt - en u kunt meteen beginnen met printen, zodra het bestand klaar is. Bovendien kunt u, nadat u het bestand van de klant heeft ontvangen, meteen van de ene applicatie naar de andere overschakelen, vaak op dezelfde machine. Met één combineerde printer/snijplotter kunt u voor uw klant posters, stickerseries, T-shirts, raamstickers, car decals en nog veel meer produceren door simpelweg het materiaal op uw toestel te vervangen.

VersaWorks 6 op laptop naast TrueVIS VG-printer/snijplotter

Gebruiksklaar,
direct uit de doos

Het is essentieel om nieuwe technologie snel en eenvoudig te kunnen integreren in uw dagelijkse werkproces. Als u een nieuw apparaat kiest, moet u de zekerheid hebben dat het gemakkelijk te installeren is, in uw workflow past en een soepele leercurve heeft. Een van de opwindende aspecten van digitaal printen, ongeacht de technologie, is dat het gemakkelijk in uw dagelijkse routine past en dat u en uw personeel al na enkele uren opleiding klaar zijn om te printen. U kunt al gauw productief aan de slag gaan.

Compact of productiegrootte

Digitale printers, of ze nu gebruik maken van eco-solvent, UV- of textieltechnologie, zijn gebouwd om zowel in kleine studio's als in grotere productieomgevingen te passen. Wanneer u een digitale printer voor uw zeefdrukbedrijf overweegt, hebt u meestal de keuze uit verschillende formaten. Zo kunt u voor elke werkruimte en specifieke productiebehoeften altijd een perfect systeem vinden. Voor textiel-, UV- en eco-solventprinting zijn er verschillende opties in termen van grootte. Het is dus perfect mogelijk om eerst een systeem met een kleinere voetafdruk in uw bestaande workflow te integreren en pas later naar een grotere productieprinter te upgraden. Sommige printermodellen zijn bijzonder compact, wat veel ondernemers in staat heeft gesteld om hun bedrijf op te starten vanaf een keukentafel. Ook biedt het bedrijven van elke grootte de mogelijkheid om hun huidige diensten met behulp van kleinschalig printen uit te breiden.

De juiste technologie voor u

Het is fascinerend hoeveel verschillende digitale printtechnologieën ondertussen al beschikbaar zijn - ongetwijfeld zult u al snel met meerdere systemen willen werken om uw diensten verder uit te breiden en interessante nieuwe markten aan te boren. Er zijn dan ook heel wat technologieën die een perfecte aanvulling kunnen zijn voor de zeefdruk of om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen. Ze zijn allemaal gebruiksvriendelijk, schoon en veilig en leveren verbazingwekkend nauwkeurige resultaten op het gebied van helderheid en kleurweergave.

Roland TrueVIS VG2-640
Roland TrueVIS VG2-640

Eco-solvent printing

Vandaag de dag is eco-solvent de meest populaire keuze voor het printen op vinyl. Het is ongelooflijk veelzijdig, dus u kunt snel overschakelen van stickers en bewegwijzering naar posters, kunst en domed stickers, en naar window graphics, sport- en werkkleding. Het lijdt geen twijfel dat digitaal inkjetprinten het grootste assortiment aan kleuren biedt voor scherpe tekst, kleurnauwkeurige afbeeldingen en schitterende foto's. Sommige Roland-apparaten combineren print- en snijfuncties, waardoor u de mogelijkheid heeft om zonder extra apparatuur vinyl te snijden voor verschillende toepassingen, zoals verkeersborden of vloerafbeeldingen.

Sommige eco-solvent printers/snijplotters bieden zoals de Roland TrueVIS-serie oranje en witte inkten aan, andere beschikken ook over metallic inkten.  Dit betekent dat u een uitgebreid kleurengamma kunt reproduceren, speciale effecten kunt toevoegen aan een breed scala van media dankzij een voorgeprogrammeerde bibliotheek, of een gezeefdrukt effect kunt bereiken.

Roland VersaUV LEF2-300 desktop UV printer
Roland VersaUV LEF2-300 desktop UV printer

UV-printing

UV is een van de populairste technologieën in deze sector en een must-have voor elke zeefdrukker of tampondrukker. UV-printers zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en met diverse productiecapaciteiten, voor een enorm breed scala aan producten, gaande van gepersonaliseerde items en relatiegeschenken tot elektronische apparaten, verpakkingsprototypes en nog veel meer.

Roland DG biedt verschillende UV-apparaten voor verschillende doelen. Benchtop VersaUV-apparaten bieden een ongelooflijke flexibiliteit met betrekking tot de afmetingen en productiesnelheid, waardoor ze ideaal zijn voor het aanpassen van kleine artikelen. Andere, zoals de IU-1000F flatbed, leveren een uitzonderlijke productiviteit en zijn de perfecte oplossing voor het printen op borden en objecten met hoge snelheden.

UV laat zich ook perfect combineren met eco-solvent printen, vooral omdat ze met dezelfde RIP-software werken wat voor een snellere leercurve zorgt. De kleurweergave is van zeer hoge kwaliteit en uiterst gedetailleerd, en veel apparaten, zoals ook enkele uit de Roland VersaUV-serie, kunnen aan de hand van witte en gloss-inkten glanzende en matte 3D-effecten printen.

Roland Texart XT-640
Roland Texart XT-640

Sublimatieprinten

Sublimatieprinters zijn ideaal om uw artwork over te brengen op duurzame stoffen, zelfs in de helderste en diepste kleuren. Deze systemen maken gebruik van de hittetransfermethode om door middel van een kalander artwork met hoge definitie en levendige kleuren over te brengen op textiel zoals kleding en zachte bewegwijzering. Ze kunnen ook worden gebruikt om onbuigzame producten zoals stalen of aluminium platen of motorhelmen te personaliseren. Een andere spannende toepassing is sportkleding. U kunt uw prints overbrengen op rekbaar en technisch textiel voor de on-demand productie van teamkleding en sportuitrustingen.

Het Roland Texart-assortiment is speciaal ontworpen voor het snel en effectief sublimatieprinten en omvat systemen voor zowel direct (direct op textiel) als indirect printen (prints op papier die via een kalander op de stof worden overgebracht).

Roland VersaStudio BT-12 Direct-to-garment printer
Roland VersaStudio BT-12 Direct-to-garment printer

Direct-to-garment printing

Met behulp van de juiste digitale printtechnologie kunt u uw ontwerpen ook rechtstreeks op kledingstukken en stoffen printen. Productiesystemen, zoals de Roland Texart RT-640M multifunctionele directe en indirecte sublimatieprinter, zijn perfect voor grootschaliger printwerk, zoals de productie van interieurstoffen en soft signage. Andere, zoals de compacte Roland VersaSTUDIO BT-12 direct-to-garment printer, maken het gemakkelijk om katoenen T-shirts en tassen te personaliseren. Met een UV-printer uit het Roland VersaUV-assortiment is het bovendien ook mogelijk om rechtstreeks op zachte materialen te printen.

Mogelijkheden en toepassingen

Zoals u hebt gezien, kunt u met digitale printtechnologieën uw zeefdruk-workflow een extra boost geven door de toevoeging van een quick-print optie, de verdere uitbreiding van het kleurengamma en een nog grotere materiaalcompatibiliteit. Sommige digitale printers zijn zeer compact en betaalbaar, waardoor bedrijven kunnen investeren in de nieuwste betaalbare technologie, terwijl er ook grotere productiemodellen beschikbaar zijn, waarvan sommige over een contour-snijfunctie beschikken die u bij het handmatig afwerken van uw prints heel wat tijd kan besparen.

Als zeefdrukker krijgt u ongetwijfeld verschillende verzoeken van uw klanten. Met nieuwe apparatuur die de juiste flexibiliteit biedt om nog meer verschillende toepassingen te produceren, of de combinatie van twee of meerdere verschillende technologieën, kunt u uw printaanbod nog interessanter maken. Roland-systemen bieden een uitstekende flexibiliteit, zodat u uw creatieve ideeën tot leven kunt brengen of gericht kunt inspelen op de wensen van uw klanten. Laten we de talloze interessante mogelijkheden van digitale Roland-printers van naderbij bekijken.

Software

Ga verder in de snel veranderende wereld van gepersonaliseerd printen met de softwareoplossingen van Roland DG, één voor één ontwikkeld om het maximum uit onze digitale toestellen te halen.

PersBiz

De cloud-gebaseerde Roland PersBiz-oplossing maakt het eenvoudig om een webshop op maat te creëren en te beginnen met online verkopen. PersBiz stelt u in staat om uw aanbod, het printproces, de look en feel van uw shop, en de betalings-, verzend- en leveringsmogelijkheden op één plek te beheren.

Kies uit twee pakketten - het algemene PersBiz eCommerce en het commercieel gerichte PersBiz Business eCommerce - om aan uw behoeften te voldoen.