Variabele gegevens printen

Variabele gegevens printen

Variabele gegevens is een van de meest interessante functies van Roland VersaWorks. Daarmee kunt u een reeks afbeeldingen met dezelfde opmaak printen en bepaalde gebieden personaliseren.

U moet bijvoorbeeld T-shirts printen voor een marathon, gepersonaliseerde voorwerpen of certificaten voor een vakbeurs of een reeks naamplaatjes. Normaal moet u dan de foto, de naam en de afdeling van de werknemer bij elke print aanpassen. Met Roland VersaWorks kunt u deze variabele gegevens eenvoudig aanpassen en printen.

Door variabele gegevens via VersaWorks te printen, kunt u uw prints snel en eenvoudig personaliseren. Dit wil zeggen dat u de tekst en/of de beelden bij elke print kunt aanpassen, terwijl de algemene lay-out dezelfde blijft.

Gebruik uw eigen opmaaksoftware

Maak uw ontwerp voor naamplaatjes in uw favoriete opmaaksoftware, bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Duid in het ontwerp aan waar de variabele gegevens moeten komen (naam, afdeling, personeelsnummer en foto).

Duid de plaats aan waar de variabele gegevens moeten komen met rechthoeken. Maak een aparte rechthoek voor de naam, de afdeling, het nummer en de foto van de werknemer. U kunt alleen secties met rechthoeken gebruiken voor variabele gegevens.

Maak een database

Maak in Excel een bestand met vier kolommen. De eerste rij bevat de namen van de variabele velden. In dit geval zijn dat VDP_Naam, VDP_Afdeling, VDP_Nummer en VDP_foto. In de volgende rijen vult u de gegevens van uw personeelsleden in.

Bewaar dit bestand als csv, txt (gescheiden door een tab of een spatie) of als html-bestand.

Gebruik Roland VersaWorks om de variabele gegevens te printen

Dit is het proces dat u in VersaWorks moet volgen om de variabele gegevens correct te printen:

  • Voeg uw gegevensbestand aan de joblijst toe.
  • Dubbelklik op het bestand en ga naar de tab onderaan de lijst met pictogrammen.
  • Selecteer "Enable Variable Data Printing" en vervolgens "Show All Variable Data Fields".
  • Importeer het bestand met variabele gegevens. De gegevens van uw werknemers verschijnen in de lijst.

Het "Attributes" scherm opent automatisch. Hier kunt u nog verbeteringen aanbrengen aan de tekst en de afbeeldingen. U kunt de afbeeldingen bijvoorbeeld aligneren of transparant maken, of het lettertype, de grootte en de kleur van de tekst aanpassen.

Daarna kunt u beginnen printen. Indien u alles nog eens stap voor stap wilt volgen, bekijk dan onze videogids voor het printen van variabele gegevens.